Maca – “kruh vjere”

0

Kada su naši preci napuštali Egipat, bili su u takvoj žurbi da nije bilo vremena čekati kako bi se tijesto uzdiglo. Stoga su jeli maca, beskvasni kruh (maca /jd./, macot /mn./). Imajući samo beskvasni kruh za hranu, ali i puno vjere, naši su se preci oslonili na Svemogućeg, sigurni da će On nahraniti cijeli židovski narod. Svake se godine toga prisjećamo jedući beskvasni kruh prve dvije noći Pesaha, ispunjavajući zapovijed iz Tore: “Macot ćete jesti…” (“Matzot shall you eat . . .”)

Maca simbolizira vjeru. Za razliku od dizanog kruha, maca ne sadrži ulje, med ili druge sastojke. Sadrži samo brašno i vodu te nije dozvoljeno da se tijesto uzdigne. Slično tomu, jedini “sastojci” vjere su poniznost i predanost B-gu, koji proizlaze iz prepoznavanja naše “ništavnosti” u odnosu na beskrajnu mudrost Stvoritelja.

Jedna od osnovnih zapovijedi tijekom blagdana Pesah jest jesti maca tijekom Seder večere. Pritom se preporučuje, ako je ikako moguće, da se jede šmurah maca. Šmurah znači “nadgledan, kontroliran” što je prikladan opis jer se sastojci (brašno i voda) za šmurah maca strogo nadziru od trenutka žetve i sušenja na dalje. Šmurah macot su okrugle, tijesto se mijesi i oblikuje rukom te su vrlo slične onima koje je jeo izraelski narod po izlasku iz Egipta.

Maca se jede tri puta tijekom Seder večere:

  1. Nakon čitanja priče o izlasku iz Egipta (Maggid), pranja ruku te izgovaranja blagoslova jedemo 1 i 3/4 unce maca (napomena: jedna unca maca otprilike odgovara polovini šmurah maca).
  2. Tri četvrtine unce maca jedemo kao sendvič (koreh).
  3. Kao afikoman, odnosno “desert” na kraju jela (cafun), jedemo najmanje tri četvrtine (idealno 1 i 1/2) unce maca.

U svakom od ova tri slučaja, maca bi trebala biti pojedena unutar četiri minute.
Treba znati da je izrada macot vrlo složena te je gotovo nemoguće napraviti ih kako treba kod kuće.

Share.

About Author

Comments are closed.