Mišloah manot: zakoni darivanja za Purim

0

Od svake odrasle osobe traži se da na Purim pošalje barem dvije namirnice spremne za jelo najmanje jednom prijatelju. To se naziva “mišloah manot” što bi u prijevodu značilo “slanje porcija”. 

Izvor ove micve nalazi se u Megili (Knjiga o Esteri) kada je Mordehaj tražio od Židova da slave 14. adar uz gozbu i veselje, da daruju jedni druge, kao i siromašne.

Jedna od tema Purima također je jedinstvo – kraljica Estera znala je da je jedan od uvjeta za pomoć od B_ga jedinstvo naroda te je tražila da se Židovi okupe na post i molitvu. Dakle, kako ispunjavamo ovu micvu?

Koga darujemo?

  • Kao što je rečeno na početku, svatko treba poslati barem dvije namirnice spremne za jelo (dakle, ne šaljemo sirove namirnice osim ako nije riječ, primjerice, o voću) najmanje jednom prijatelju. Čak i oni koji su siromašni trebaju ispuniti micvu na neki skroman način. Naravno, pohvalno je poslati mišloah manot više od jednoj osobi. Također, pacijenti u bolnicama trebaju ispuniti micvu, čak i ako samo razmjenjuju hranu s drugim pacijentom koji je Židov.
  • Ako netko ne može ili si ne može priuštiti slanje poklona, može izvršiti razmjenu s drugim te će tako oboje ispuniti micvu.
  • Ako netko pošalje mišloah manot drugome (primjerice poštom), a primatelj nije kod kuće te primi poklon tek nakon Purima, taj poklon se ne može smatrati ispunjenjem micve, odnosno nije mišloah manot.
  • Onaj tko putuje i nije kod kuće, mora osigurati ispunjenje micve ondje gdje se nalazi. On se ne može pouzdati na poklone koje će njegova obitelj poslati u njegovo ime, osim ako ih posebno ne obavijesti (ili unaprijed ili na taj dan) kako želi da pošalju mišloah manot paket u njegovo ime. Uobičajen je reciprocitet, dakle da primatelj poklona uzvrati darivatelju paketom.

Kada poslati mišloah manot?

  • Da bi se ispunila micva, paket mora biti poslan tijekom Purima. Osoba nije ispunila micvu slanjem poklona prethodne ili sljedeće noći.
  • Poželjno je da se mišloah manot daruje nakon čitanja Megile, odnosno kad je blagoslov šehehejanu izgovoren prije čitanja.

 Kako poslati mišloah manot?

  • Mišloah manot trebaju slati muškarci muškarcima, a žene ženama. Poklon se ne bi trebao poslati osobi koja je u jednogodišnjem periodu žalovanja za jednim od roditelja ili ako je u periodu od mjesec dana žalovanja za bračnim partnerom, bratom, sestrom ili djetetom, B_že saučuvaj. Pa ipak, onome koji je u periodu žalovanja, dozvoljeno je prihvatiti mišloah manot ako onaj tko ga je poslao nije znao za ovaj zakon.
  • Poželjno je da mišloah manot netko drugi dostavi. Ta druga osoba može čak biti dijete. Međutim, i oni koji osobno dostavljaju svoje pakete također ispunjavaju micvu. Osoba može ispuniti micvu šaljući mišloah manot svom rabinu, učitelju ili učeniku, otac sinu ili sin ocu.
  • Kad se blagoslov šehehejanu izgovori tijekom jutarnjeg čitanja, osoba treba imati na umu da bi ovaj blagoslov također trebao uključivati micve mišloah manot, darivanje siromašnih i purimsku gozbu.

Izvori: Chabad.org
Mishloach Manot: Why We Give Food Packages on Purim
Mishloach Manot: The Laws of Sending Food Gifts on Purim

Share.

About Author

Comments are closed.