Posljednji dani Pesaha: Što je Mošiahov obrok (Seuda Mošiah)?

0

Prateći tradiciju koju je započeo osnivač hasidizma rabin Baal Šem Tov (1698-1760), Židovi diljem svijeta slave posljednje sate Pesaha uz Mošiahov obrok.

Seuda Mošiah (na jidišu) je gozba kojom se slavi B_žanska objava koju očekujemo.

Zašto obilježavamo Mošiahov obrok?

Zadnjeg dana Pesaha čitamo stihove iz knjige Izaija kao haftora (čitanje iz knjige Proroka kao završetak tjednog čitanja Tore). Ovo čitanje sadrži mnoga čudesna proročanstva o dobu Mošiaha. Proročanstvo najavljuje vođu nad kojim će „duh B_žji počivati, duh mudrosti i razumijevanja, duh savjeta i herojstva, duh znanja i straha B_žjeg.“

Osim što će donijeti mir čovječanstvu, novi mir i B_žansko razumijevanje će se proširiti na sva B_žja stvorenja: „I vuk će uz janje živjeti…“

Rabin Baal Šem Tov bio je prvi koji je slavio taj obrok uz otvorena vrata, dozvoljavajući svakome tko želi da mu se pridruži.

Šesti Lubavičerski Rebe objasnio je da posljednjeg dana Pesaha svjetlost Mošiaha već sjaji.

Kada i kako obilježavamo Seuda Mošiah?

Mošiahov obrok održavamo nakon popodnevne službe (Minha) posljednjeg, osmog dana Pesaha. U Izraelu, gdje se Pesah obilježava sedam dana, Mošiahov obrok održavamo sedmog dana.

Proslava je uobičajeno nastavak protekle noći, ispraćajući Pesah pjesmom, riječima Tore i nadahnućem.

Godine 1906. je peti Lubavičerski Rebe, rabin Šalom Dov Ber, uključio četiri čaše vina i macu u Seuda Mošiah, zrcaleći Seder koji je održan tjedan dana ranije. Također možete poslužiti voće te ostale blagdanske zalogaje.

Kada je moguće slaviti u grupi (kao što se to često čini u sinagogama), mogli bismo pripremiti priče ili misli iz Tore povezane s Mošiahom. Program takvog obreda je proizvoljan, a četiri čaše vina se usklađuju s pjevanjem i govorima. Običaj je da voditelj objavi koja je čaša vina na redu.

Mislite o tome da nije neophodno da popijete ove čaše u cijelosti. I gutljaj je dovoljan.

Izvor: Moshiach’s Meal: What, Why and How?

Share.

About Author

Comments are closed.