Predbračni odnosi

0

Pitanje:

Ja i moj dečko postajemo sve više praktični vjernici otkako smo zajedno. Vrlo mi je simpatično tako stjecati uvid u našu religiju i mi polagano počinjemo držati Šabat i sve više micvot (zakonskih odredbi). No, evo što me muči: moj mi dečko kaže da se moramo suzdržati od intimnih odnosa sve do braka, ako želimo da naš odnos potraje i fukcionira. Jedan dio mene razumije ovakav njegov stav, ali ja smatram intimnost važnim dijelom odnosa koji će stvoriti vrlo snažnu vezu među nama. Ja znam da ga volim i želim se jednog dana udati za njega, znači to nije tek jedna prolazna veza. Što onda nije u redu s predbračnim seksom?

Odgovor:

Zamisli svoju najdražu šalicu za kavu slomljenu na dva dijela i želiš je zalijepiti natrag. Odeš u Bauhaus i kupiš najkvalitetnije i najsnažnije ljepilo. Onda pročitaš upute. Očistiš površinu prema uputama i pomno provjeriš da se dvije polovice besprijekorno poklapaju i poravnaš ih. Onda staviš ljepilo.

No, što bi se desilo kada bi ljepilo stavila odmah? Prije nego li pročitaš upute, prije nego li pripremiš površine na pravi način, prije nego li ih savršeno poravnaš?

Intimnost je nasnažnija spona koja postoji između dva ljudska bića.

Zbog toga što je snaga i veza koju intmnost stvara toliko snažna, od vitalne je važnosti da se to „ljepilo“ ne primijeni u odnosu dok nismo posve sigurni da se i sve ostalo savršeno poklapa. Postoji li intelektualna povezanost ili privženost (poštovanje i naklonost – vitalna i najpotcjenjenija komponenta u svakom bračnom odnosu)? Postoji li emotivna veza i privrženost (ljubav)? Postoji li zakonska veza ili privrženost (brak po zakonu, ketuba)? Javnost veze i privrženosti (vjenčanje)? Duhovna povezanost i privrženost (hupa i kidušin – Židovski brak po pravilima Tore)? Tek tada kada su sve te spone ili privrženosti na mjestu, vrijeme je za primjenu završnog „ljepila“ – fizičke veze.

Intimnost ne osnažuje simpatiju, poštovanje, ljubav ili duhovnu vezu. Ona stvara povezanost. Ta povezanost zapravo može zasjeniti činjenicu da postoji nešto što nedostaje u dopadanju, poštovanju, ljubavi ili duhovnoj povezanosti. Ona skriva, a ne otkriva. I zbog toga, za vrijeme hodanja, dok upoznajete jedno drugo i odlučujete da li je to doista osoba s kojom želite provesti čitav život, osoba kojoj se želite vratiti kući čak i kada ćete biti vremešni i sijedi, osoba za koju želite da bude roditelj vaše djece – u tom periodu intimni odnosi su prije prepreka nego pomoć u donošenju ove prevažne odluke.

Jednom kada je odluka donesena i veza obznanjena čitavom svijetu, tada je vrijeme da stavimo i završno ljepilo. 1

Zapravo, čak i u kontekstu braka postoji vrijeme kada muž i žena ne bi trebali biti intimni jedno s drugim. To su Zakoni o čistoći, koji održavaju brak kao višedimenzionalni odnos, a ne tek kao odnos u spavaćoj sobi. Ali to je jedna potpuno druga priča. Ako se i kada vas dvoje odlučite vjenčati, tada će biti vrijeme da se upoznate i s tim izuzetno važnim zakonima.

Dok vam ruke nisu jedno na drugom vi učite komunicirati svojim umom i svojim srcem. A  to čini intimne odnose još posebnijima onda kada ste vjenčani…

Napomena 1. Zanimljivo je, prema Mariji Wojdacz sa LegalZoom.coma, vodećeg on-line pravnog uslužnog centra, da „Najveći faktor rizika za razvod može biti iznenađujuć, jer se na njega često gleda kao na način promoviranja stabilnosti i sigurnosti odnosa. Bračni parovi koji su počeli živjeti zajedno prije braka imaju daleko veću vjerojatnost razvoda od bračnih parova koji to nisu učinili. Koliko je taj rizik veći? Neke studije sugeriraju da se parovi koji su živjeli zajedno prije braka razvode u 85% slučajeva.“

 

3043/3629

Share.

About Author

Comments are closed.