Savršeni svijet, dokumentarni film (55′)

0

U nedjelju, 4. rujna 2016., povodom Europskog dana židovske kulture, na 1. programu HTV-a u 15:05 sati, bit će prikazan dokumentarni film o našoj obitelji, odnosno o našem načinu života i tradiciji, a posebno o životu žena. Možete li odvojiti sat vašeg vremena, pozivamo Vas da pogledate film “Savršeni svijet”.

HTV najavljuje:

“…imate priliku sudjelovati u Božjem stvaranju. Bog je stvorio svijet, ali svijet nije savršen. Svijet će biti savršen kad ga mi učinimo savršenim. On nas čeka. Divno je biti žena!”
Tako govori Reizy dok svoju dvanaestogodišnju kćer Dinu priprema za obrednu svečanost bat micve. Zagrebačka obitelj Zaklas živi prema strogim pravilima hasidizma. Za svoje petero djece pokušavaju stvoriti savršen svijet. Univerzalna želja svih roditelja u interpretaciji ove ortodoksne židovske obitelji dobiva sasvim novu dimenziju.
“To je zapravo cijena koju plaćaju naša djeca zbog toga što teže ostvarivanju cilja zbog kojega smo ovdje, a to je da pronosimo svjetlo Tore, svjetlo hasidizma, da upoznamo ljude s ovim načinom života…”
A njihov je način života dvostruko manjinski; manjina su unutar židovske zajednice u našoj zemlji, manjina u cijelom društvu. Pa ipak, duboko posvećeni Bogu, Zaklasovi uspijevaju poštovati tradiciju u svakom detalju, od zajedničke večere za šabat do bračnih odnosa, a pri tome živjeti sasvim suvremenim životom punim ljubavi.
“Naši židovski naučenjaci u Mišni (Talmud) govore: Zašto je Bog to uredio tako da muž neko vrijeme svakog mjeseca mora izbjegavati ženu? Odgovaraju: Učinio je to kako bi muškarci čekali, očekivali. Neće to uzimati zdravo za gotovo. Čekat će i onda će ljubav nabujati pa će je voljeti kao na početku veze. Kako bismo održali taj plamen, intimnost, ljubav i uzbuđenje, pred nama je veliki izazov.”
Hrvatska radiotelevizija na Europski dan židovske kulture prikazuje dokumentarni film “Savršeni svijet”. Može li niz zapovijedi i zabrana, koje se u prvi tren čine opterećujućima, biti recept za dobar život? Gdje su granice židovske tinejdžerice, kako ih majka petero djece i rabinova supruga čini mekšima i kolika je cijena savršenog svijeta? Osoban, intiman i iznimno zanimljiv film vodi vas u skriveni, gotovo egzotični svijet usred Zagreba.
Savršeni svijet, sniman u proljeće i ljeto u Zagrebu i Budimpešti (ali niti jedan kadar nije snimljen na šabat) još je jedan dokumentarac Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo iza kojeg stoji ekipa emisije Prizma te redateljica Tihana Kopsa. Ona s Marijanom Kranjec potpisuje i scenarij, urednica je Daniela Draštata, montažerka Irena Korpes, a snimatelj Siniša Galar.

Pogledajte film online!

Film “Savršeni svijet” pogledajte na linku https://hrti.hrt.hr/#/video/show/2629268/savrseni-svijet-dokumentarni-film. Da biste ga gledali, morate se prijaviti (registracija je besplatna), a u tražilicu upišite ime filma.

 

Dina_Zaklas

Reizy_Zaklas_01

Rabin_Pinchas_Zaklas_01

Tata_Zaklas_s_kceri_Dinom_01

Share.

About Author

Comments are closed.