Košer prehrana

Inspekcija i nikur

1 Mins read

Nakon klanja, unutarnji organi stoke i peradi se pregledavaju zbog potencijalnih fatalnih bolesti ili ozljeda, kao što su adhezije (sirhot) u plućima ili šupljine u želucu. Pojavi li se bilo koje od desetaka navedenih trefot, kako se te mane nazivaju, čini cijelu životinju ne-košer.

Nikur (“uklanjanje vena”) uključuje odstranjivanje određenih zabranjenih vena i masnoća sa goveda. Oni su izuzetno rasprostranjen u stražnjem djelu, a zbog složenosti njihovog uklanjanja, ovaj dio životinja se uglavnom prodaje kao ne-košer.

>>Čitajte više: Voće, povrće i žitarice<<

Related posts
Košer prehrana

Kako jesti

“Židovski jesti” prije svega znači držati se zakona kašruta. No to također znači jesti sa sviješću – sviješću o pravom Izvoru našeg…
Košer prehrana

Pravilo "jedan kroz šezdeset"

Čak i vrlo mala količina ne-košer supstance – količina od 1/60 (1,66%) volumena hrane, a u pojedinim slučajevima čak i manje od…
Košer prehrana

Vino, kruh i kuhana hrana

U nizu rabinskih odredbi koje su postavljene kao zaštita protiv mješovitih brakova i asimilacije, učenjaci su zabranili konzumiranje vina, kruha i kuhane…