Svakodnevni život

B_g nije tipfeler: zašto ne pišemo B_žje ime?

1 minuta ranije

Prema židovskom zakonu i tradiciji, različita imena Stvoritelja smatraju se svetima te s njima treba postupati s najvećim poštovanjem. B_žje ime ne pišemo ondje gdje ga se može odbaciti ili izbrisati.

Tako i one papire s potpuno i pravilno ispisanim Njegovim imenom ne možemo baciti u smeće – ako ih se ne misli sačuvati, tada ih se prikuplja i zakopava u zemlju.

U ovom digitalnom vremenu nad distribucijom objavljenih tekstova ne možemo imati kontrolu, niti možemo utjecati na njihovo printanje, ali ne možemo niti dozvoliti da ih se baci u smeće, a da se na njima spominje B_g (sa slovom o), to bi bilo nepoštivanje Njegovog imena. Stoga je postalo svojevrsno pravilo da se umetne crtica, bilo B-g ili B_g te da se tako izbjegne problem.

Slične objave
Svakodnevni život

Onaj čija snaga i moć ispunjavaju svijet…

Hrvatska je ovih dana svjedočila snažnim i razornim potresima koji su iz temelja potresli ne samo zemlju, već i naše živote. Kada…
RebeSvakodnevni život

Moramo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, a ne se samo oslanjati na liječnike

U jeku pandemije novog koronavirusa volimo se prisjetiti riječi i učenja Lubavičerskog Rebea, rabina Menachema Mendela Schneersona, sjećamo ga se po pravdi….
Svakodnevni život

Posjet rabina Pinchasa Zaklosa Osijeku i Koprivnici

Rabin židovske organizacije Menora-Chabad, Pinchas Zaklos ovoga je tjedna bio u neslužbenom posjetu židovskim općinama u Osijeku i Koprivnici. Tom je prigodom…