Četiri razloga da budete sretni

0

Danas je 1. adar, počinje mjesec radosti u kojem ćemo proslaviti i najveseliji židovski blagdan – Purim.

Unatoč strahu koji se ovih dana širi svijetom, možda čak i usprkos njemu, ovom prilikom donosimo vam četiri razloga da budete sretni. Kao što svjetlost tjera tamu, neka radost otjera vaše strahove i brige.

1. Jer je to dobar način da se stvari dovrše

Citirajmo hasidsku knjigu Tanja, koju je napisao rabin Šneur Zalman iz Liadija (1745. – 1812.): „Baš kao kad se dvoje ljudi hrvaju pokušavajući jedan drugoga oboriti, ako se jedan od njih kreće sporo i letargično, bit će jednostavno poražen i bačen, čak i ako je jači od protivnika. Tako isto, boreći se protiv zlih sklonosti, njih se može prevladati… samo s odvažnošću koja proizlazi iz radosti i iz srca koje je slobodno i očišćeno od svakog traga zabrinutosti i tuge.“. Taj citat odnosi se kako na hrvanje, tako i na moralne bitke te sve što je između.

2. Jer je to dobro biti

Zašto bi radost bila samo oruđe, sredstvo za postizanje cilja? Radost je dobra sama po sebi, bolji način za biti. I nije tako teško dostižna. Samo se usmjerite na sve dobro što imate ili dobra kojima pripadate te na to koliko su stvarnija i trajnija od onih ne-tako-dobrih stvari. I čak ako su ove posljednje u središtu vašeg života, tamo ne pripadaju. Odgurnite ih i dovedite prave igrače.

3. Jer je vrijeme radosti

Biti sretan ponekad od nas traži trud kako bismo to postigli, kao i u drugom navedenom razlogu. No postoje vremena kada je radost u zraku i kada je potrebno samo otvoriti joj se te dozvoliti da uđe u našu dušu. Sada smo u takvom vremenu. Naši mudraci nam govore da „kad mjesec Adar počinje, radost raste“. Kao što je Haman, nažalost (za njega) otkrio, vrijeme je kad se dobre stvari događaju Židovima. I ne morate ništa činiti kako biste to iskusili – samo to nemojte isključiti.

4. Jer ti si radost

Ovo nije pravi „razlog“, pa bismo mogli reći da su zapravo tri razloga, a ne četiri. Hasidski učitelji nam govore da je naša duša „doslovno dio B_ga“. Tako radost, u konačnici, nije tehnika koju bismo trebali savladati, niti cilj koji treba postići, čak niti stanje kojem bi se trebalo prepustiti. To je ono što mi jesmo zahvaljujući našoj povezanosti s Onime čija „snaga i radost su u Njegovom mjestu“ (1. Ljetopisi 16:27). Zašto skrivati našu bit?

Izvor: Chabad.org, Four Reasons to Be Happy

Share.

About Author

Comments are closed.