Krug životaSvakodnevni život

Jesam li Židov/ka i što učiniti kad saznam odgovor?

3 minuta ranije

Mnogi ljudi žele znati jesu li Židovi. Možda osjećaju unutarnju privrženost prema Judaizmu i Židovima, a možda su napravili DNK test. Moglo bi biti da postoji tajna među starijim pripadnicima obitelji koja ih navodi na pomisao da je njihovo obiteljsko stablo zamršenije (i plodnije) nego što se čini. Možda imaju neobično prezime, neobične obiteljske običaje, a možda su naprosto znatiželjni.

Dakle, kako utvrditi tko je Židov i što učiniti kad jednom doznate odgovor?

Osnovno što treba znati…

Judaizam se prenosi isključivo po ženskoj biološkoj liniji. Drugim riječima, to znači da ako su vaša majka, njezina majka, prabaka (majka od majčine majke) itd. bile Židovke, čak i ako su sve ostale grane u vašem obiteljskom stablu „ne-židovske“, vi jeste Židov. Dakle, ako takvo krvno porijeklo ne postoji, vi niste Židov neovisno o tome što ste možda prihvatili židovske običaje ili što slavite židovske blagdane.

Pa ipak, moguće je, pod određenim uvjetima, konvertirati na Judaizam što je vrlo složena procedura. U tom slučaju vi jeste 100% Židov, kao i djeca koju je rodila majka nakon konverzije.

Ako ste cijeloga života živjeli kao Židov unutar židovske zajednice, kao što su živjeli i članovi vaše obitelji dokle obiteljsko sjećanje seže, sigurno je pretpostaviti da jeste Židov. No ako ste živjeli u ne-židovskoj obitelji, a želite oživjeti svoje židovsko nasljeđe, bit će potrebno prikupiti više dokaza od priča koje kruže unutar obitelji o židovskim precima. Genetsko testiranje također nije dovoljno. Nije riječ o neprijateljstvu koje bi židovske zajednice osjećale prema ljudima koji su svoju židovsku pripadnost odbacili u generaciji ili dvije. Samo žele biti sigurni da ste doista Židov prije nego što vas kao takvog prihvate. Moguće je da ćete zbog toga morati prikupljati stare dokumente ili da ćete morati osigurati svjedočanstvo Židovke ili Židova o vašem židovskom porijeklu.

Židovstvo se prenosi po ženskoj biološkoj liniji

Kako se Židovstvo dokazuje

Koji dokumenti bi vam mogli zatrebati, razlikuje se po zemljama, međutim, u Hrvatskoj to doista može biti vrlo jednostavna i brza procedura, barem ako je religija vaše majke/bake/prabake itd. evidentirana u nekoj od matičnih knjiga. I podaci iz matičnih knjiga vjerskih zajednica već su u velikoj mjeri digitalizirani te je svaki podatak lako dostupan u vašem matičnom uredu, odnosno matičnom uredu kojem su vaši preci pripadali.

Svakako je najbolje otići osobno, obrazložiti koji podatak tražite, a matičar će vas uputiti u postupak. U slučaju da takva evidencija postoji, već isti dan u vašim će rukama biti dokaz o vašem porijeklu. U obzir se uzimaju podaci iz bilo koje od matičnih knjiga – rođenih, vjenčanih ili umrlih. Odlazak u matični ured sigurno će vam uštedjeti vrijeme koje biste izgubili započnete li svoju potragu u arhivima, iako je to ponekad jedini način za dolazak do podataka.

U arhivima se također nalaze zbirke starih matičnih knjiga, pa se tako, primjerice, u Arhivu grada Zagreba čuvaju zbirke matičnih knjiga iz razdoblja od 1677. – 1949., naravno, s područja koje je u nadležnosti zagrebačkog arhiva. Krenete li u pretraživanje arhivske građe, preporučujemo vam da prije osobnog odlaska u arhiv, potragu započnete na stranici Nacionalnog arhivskog informacijskog sustava. Ondje možete doznati u nadležnosti kojeg arhiva u Hrvatskoj je matična knjiga koju tražite, odnosno gdje se čuva ta arhivska građa.

Što učiniti kad je dokaz u vašim rukama?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome zašto ste uopće i krenuli u potragu. Ako je riječ samo o znatiželji, bit će zadovoljena u trenu kad budete imali papire u rukama. Ako ste se odlučili preseliti u Izrael, dobro je znati da uz pomoć takvih dokumenata možete dobiti državljanstvo za sebe i za članove obitelji. U tom slučaju javite se Veleposlanstvu Izraela u Hrvatskoj za detaljnije informacije. Ako ste pak odlučili nastaviti tradiciju svojih predaka i sudjelovati u životu židovske zajednice ili su vam potrebni savjeti i razgovor, ne ustručavajte se javiti rabinu Pinchasu Zaklasu.

Izvor: How do I know if I am Jew?

Slične objave
RebeSvakodnevni život

Obitelji otetih molile za čudo na Rebeovom grobu

Prije tri dana, u 11 navečer, Jacob Gabay stajao je naslonjen na ogradu groblja Old Montefiore. Vani je bilo mračno i pomalo…
Svakodnevni život

Ja sam borac IDF-a i vjera me nosi kroz rat

Dragi prijatelji, braćo i sestre, Pišem vam dok se pripremam za akciju zajedno sa svojom krvnom braćom, pripadnicima rezervnog inženjerijskog korpusa pri…
Svakodnevni život

Onaj čija snaga i moć ispunjavaju svijet…

Hrvatska je ovih dana svjedočila snažnim i razornim potresima koji su iz temelja potresli ne samo zemlju, već i naše živote. Kada…