Majmonides i 13 načela židovske vjere

0

Rabin Moše ben Majmon, talmudist, halahist, liječnik, pravni kodifikator i filozof poznat kao Rambam, bio je veliki židovski učenjak koji je ostavio dubok trag u Judaizmu.

Živio je na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće (Cordoba, 1135. – Tiberia, 1204.), a na njegovoj nadgrobnoj ploči bile su uklesane riječi: „Od Mojsija do Mojsija, nitko se nije uzdigao kao Mojsije.“ U današnje vrijeme mnoge bolnice i škole diljem svijeta nose njegovo ime,  a studenti i učenici proučavaju njegova djela.

Mišne Tora

Majmonidesov magnum opus svakako je „Mišne Tora“, odnosno „Druga do Tore“ – rad od 14 svezaka logična je i sistematska kodifikacija židovskog zakona. Prije njega, snalaženje u židovskom zakonu bilo je izuzetno teško; da bi ga se usvojilo, moralo se dobro poznavati cijeli Talmud i mukotrpno pretraživati komentare, a talmudske presude nisu bile organizirane na logičan i sistematski način. Primjerice, da bi se proučili zakoni Šabata istraživanjem Talmuda, trebalo je pretražiti desetke traktata.

Majmonides je bio prvi koji je indeksirao cijeli Oralni zakon, a također je kodificirao zakone Šabata, blagdana, molitve, zakone prehrane te one koji općenito reguliraju svakodnevni život Židova. Napisao je i poglavlje o zdravoj prehrani, tjelesnoj kondiciji i mentalnom zdravlju, podučavajući buduće generacije da svi naši postupci trebaju biti prožeti svetošću i pobožnošću. „Zdravlje i dobrobit tijela“, pisao je, „dio je našeg služenja B_gu.“

Načela izvedena iz Tore

Mišne Tora također sadrži osnove židovske misli i vjerovanja. Njegova ostavština također je 13 načela (principa) židovske vjere izvedenih iz Tore. Majmonides ih naziva temeljnim istinama i temeljima naše vjere, a oni su:

1. Vjerovanje u postojanje  Stvoritelja, koji je savršen u svakom obliku postojanja i primarni je uzrok svega što postoji

2. Vjerovanje u Njegovo apsolutno i nedjeljivo jedinstvo

3. Vjerovanje da B_g nema tijela,  niti će na njega utjecati bilo kakve fizičke pojave poput pokreta, odmora ili prebivanja (na nekom mjestu)

4. Vjerovanje da je B_g vječan

5. Mora se štovati (služiti) isključivo B_ga, a ne strane lažne bogove

6. Vjerovanje da B_g komunicira s čovjekom kroz proročanstva

7. Vjerovanje u prvenstvo Mojsijevog proročanstva, našeg učitelja

8. Vjerovanje u božansko podrijetlo Tore

9. Vjerovanje u nepromjenjivost Tore

10. Vjerovanje u B_žje sveznanje i providnost

11. Vjerovanje u božansku nagradu i kaznu

12. Vjerovanje u dolazak Mešijaha i mesijansko doba

13. Vjerovanje u uskrsnuće mrtvih

U mnogim je zajednicama običaj da se ovih 13. načela recitiraju u poetskoj formi, počevši od riječi Ani Maamin, odnosno ja vjerujem, svakodnevno nakon jutarnjih molitava u sinagogi.

Izvori:

1. The Thirteen Principles of Jewish Faith

2. Maimonides: His Life and Works

Share.

About Author

Comments are closed.