Svakodnevni život

Nabavite mezuze za svoj dom

1 minuta ranije

Mezuza (Hebrejski מְזוּזָה) je svitak pergamenta ispisanog hebrejskim pismom koji sadrži dva odlomka iz pete knjige Mojsijeve: “Šema Jizrael, Adonaj eloheinu, Adonaj ehad!” (“Čuj Izraele, Gospodin je naš B_g, Godspodin je jedan jedini!”) i „Veaeja in šamoa tišmeu“ („Ako se budete pridržavali mojih zakona“). Na pozadini je ispisana riječ “Šadaj” (“Svemogući”) čime se izvršava nalog: “I ispisat ćete ih (riječi Gospodnje) na dovratcima (mezuzot) kuća svojih i na vrata svoja”. Svitak se stavlja u zaštitnu valjkastu kutiju (drvenu, metalnu ili plastičnu) te se koso pričvršćuje na gornji dio desnog dovratka ulaznih vratiju židovskih kuća i ureda, ali i na sve ostale dovratke u kući (uredu), osim kupaonice, odnosno toaleta. Običaj je da se pri ulasku ili izlasku iz kuće mezuza dotakne prstima, a prsti poljube.

Osim što mezuza potvrđuje i podsjeća nas na našu vjeru, ona je također simbol B_žje zaštite. Ime B_žje Ša-daj je akronim hebrejskih riječi “Čuvar izraelskih vrata”. Pričvršćivanje mezuze na vrata kuće, stana, odnosno ureda štiti njihove stanare i zaposlenike, neovisno o tome gdje se nalaze.

Da bi mezuza bila valjana, ona mora biti “košer”. Dakle, postoje zakoni koji točno određuju koje uvjete mezuza mora ispunjavati, pa ovom prilikom možemo spomenuti samo one osnovne. Mezuze ispisuju ovlašteni, kompetentni pisari na specifično pripremljenom papiru sa posebnim perima i tintom koje nalaže tradicija. Danas se često na prevaru prodaju mezuze čiji su tekstovi isprintani ili nisu ispravno napisani ili su zaštitne kutije čak i prazne. Stoga je mezuze najbolje nabaviti iz provjerenih izvora.

Više o mezuzi i njezinu postavljanju možete pročitati na ovom linku.

Želite li nabaviti mezuze za svoj dom ili/i ured, javite nam se s povjerenjem. Rabin Pini Zaklos rado će odgovoriti na svako vaše pitanje, doći u vaš prostor te vas savjetovati kako pravilno postaviti mezuze na dovratnike. Za sva pitanja i dogovore javite se na email pinizaklas@gmail.com ili nazovite broj telefona 01/4812 227.

Slične objave
Svakodnevni život

Onaj čija snaga i moć ispunjavaju svijet…

Hrvatska je ovih dana svjedočila snažnim i razornim potresima koji su iz temelja potresli ne samo zemlju, već i naše živote. Kada…
RebeSvakodnevni život

Moramo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, a ne se samo oslanjati na liječnike

U jeku pandemije novog koronavirusa volimo se prisjetiti riječi i učenja Lubavičerskog Rebea, rabina Menachema Mendela Schneersona, sjećamo ga se po pravdi….
Svakodnevni život

Posjet rabina Pinchasa Zaklosa Osijeku i Koprivnici

Rabin židovske organizacije Menora-Chabad, Pinchas Zaklos ovoga je tjedna bio u neslužbenom posjetu židovskim općinama u Osijeku i Koprivnici. Tom je prigodom…