Nekoliko zanimljivosti o mjesecu Elulu koje bi svaki Židov trebao znati

0

Elul je 12. mjesec u Židovskom kalendaru (šesti brojeći od mjeseca Nisana). Uvijek ima 29 dana te završava na isti dan u tjednu kojim je i počeo (nedjelja, ponedjeljak, srijeda ili petak). Time je osigurano da će blagdani u sljedećem mjesecu pasti na odgovarajuće dane.

„Kralj je u polju“

Kako se bližimo velikim blagdanima (Roš Hašana i Jom Kipur), tijekom ovog se mjeseca pripremamo. U Hasidskoj tradiciji je rečeno da je tijekom Elula „Kralj (B_g) u polju“, nasmijan i dostupan svima. S druge strane, kada dođu blagdani, B_g je u Njegovoj palači. To iskustvo za vrijeme blagdana je puno snažnije, ali sada je trenutak kada svatko može prići B_gu sa zahtjevima.

Vrijeme je introspekcije

Nakon grijeha naroda sa zlatnim teletom, Moše je proveo ovaj mjesec i još 10 sljedećih dana do Jom Kipura na Sinaju kako bi dobio drugi set tabli s Deset zapovijedi i B_žji puni oprost. Stoga je ovaj period posebno pogodno vrijeme za približavanje B_gu. Posvetite vrijeme svojoj duši, razmislite o tome što se učinili, mislili i govorili tijekom protekle godine. Na kojem području ste se poboljšali i gdje još uvijek ima mjesta za poboljšanja? Razmislite iskreno i duboko te ćete znati od kuda krenuti kada dođe Roš Hašana.

Molimo Selihot

Selihot („Oprosti“) su posebne molitve koje se izgovaraju tijekom posta i u ovom razdoblju. Vrhunac je recitiranje 13 Atributa Milosrđa, formule koju je B_g dao Mošeu za osiguranje božanskog oprosta. Sefardi počinju moliti selihot početkom Elula i završavaju 40 dana kasnije, na Jom Kipur. Aškenazi počinju nekoliko dana prije Roš Hašane (uvijek u subotu navečer).

Svakodnevno slušamo šofar

Svakoga dana mjeseca Elula (osim Šabata i dana prije Roš Hašane) pušemo u šofar nakon jutarnje službe. Elul je mjesec tijekom kojeg istražujemo naše duše u očekivanju velikih blagdana. Zvuci šofara koji prebiru po našoj duši nadahnjuju nas da se približimo B_gu. Kao što je napisano: „Hoće li se trublje čuti u gradu, a ljudi se neće bojati?“

Želimo jedni drugima slatku godinu

Riječi imaju moć. Kada potpisujemo pisma ili završavamo telefonske razgovore, želimo jedni drugima „ketiva vahatima tova“ bude „zapisana i zapečaćena za dobro (u Knjizi Života)”. Tako u 21. stoljeću možemo ovu želju staviti u potpis email poruka, u WhatsApp status i na Facebook profil.

Izgovaramo Psalam 27 dva puta dnevno

Nakon jutarnjih i popodnevnih (ili, u nekim zajednicama, večernjih) molitvi, recitiramo Psalam 27 koji počinje riječima „Davidu: G_spodin je moje svjetlo i moje spasenje“. Kabalist, rabin Binjamin Beniš Kohen napisao je 1706. da će onome tko recitira ovaj psalam u stanju svetosti, čistoće i velike koncentracije njegove molitve biti odgovorene te da psalam ima snagu poništenja božanskih odredbi. Nastavljamo s ovom praksom do Hošana Raba, posljednjeg dana blagdana Sukot.

Provjeravamo tefilin i mezuze

Elul je vrijeme da povećamo i poboljšamo našu posvećenost zapovijedima (micvot). Kod mnogih je običaj da tijekom Elula daju na provjeru natpise u tefilin i mezuza kako bi bili sigurni da su i dalje košer. Rebe je zapisao da je ovaj običaj vrijedan i vrlo prikladan za sve.

Nova sezona učenja počinje u Elulu

Ješive (židovske škole) obično dijele akademsku godinu na zemanim, „trimestre“. Elul je trimestar koji je najkraći jer traje samo do velikih blagdana (jedan traje od blagdana Sukot do Pesaha, a drugi od kraja Pesaha do ljeta). Ipak, ovaj je trimestar izuzetno značajan jer se tijekom tog vremena učenik priprema za novi ciklus učenja i osobnog rasta.

Više pročitajte u članku: 12 Elul Facts Every Jew Should Know

Share.

About Author

Comments are closed.