Svakodnevni život

Onaj čija snaga i moć ispunjavaju svijet…

3 minuta ranije

Hrvatska je ovih dana svjedočila snažnim i razornim potresima koji su iz temelja potresli ne samo zemlju, već i naše živote.

Kada Hašem otkrije svoju snagu kroz potrese, zvijezde padalice, grmljavinu i druge prirodne pojave, mi izgovaramo blagoslov: „Blagoslovljen bio Onaj čija snaga i moć ispunjavaju svijet.“ Tora nas uči da prirodne pojave nisu samo slučajnosti. Žestoka podrhtavanja zemlje upozoravaju nas da unaprijedimo svoja djela.

Tijekom potresa svaki čovjek, bio Židov ili ne, osjeća se malenim i bespomoćnim pred golemom i razornom snagom prirode. Mnogi opisuju upravo osjećaj bespomoćnosti kao prevladavajući, kao onaj koji najviše zastrašuje. Tlo pod nogama je poljuljano, ta rečenica više nema samo preneseno značenje, a osjećaj kojeg podrhtavanja izazivaju je strašan. Navikli smo osjećati sigurnost na ovom svijetu, samouvjereno stajati čvrsto s nogama na zemlji. Potresi u nama bude iskonski strah; ma koliko bili sigurni u sebe, u svoje životne odabire, ma koliko vladali situacijama, kada se zatrese Zemlja, gubimo kontrolu i spoznajemo da vlast nad životom i smrću nije u našim rukama. Naizgled masivne i čvrste građevine koje smo stvorili, u svega nekoliko sekundi mogu biti sravljene do temelja. I krajobrazi se mogu u trenu promijeniti.

Što možemo učiniti

Ta sila, ta golema snaga budi naše najdublje strahopoštovanje. Ona nas podsjeća da mi, sa svim čudima tehnologije, bezbrojnim izumima, napredni i civilizirani, nismo kraljevi svemira. Samo je jedan Kralj. Ako do tog trena o njemu nismo razmišljali, potresi i prirodne katastrofe svakako nas k njemu vraćaju, podsjećajući nas na našu ulogu u svijetu, na obaveze koje smo preuzeli, kao i na ljubav prema bližnjemu i prema B_gu.

Pisali smo nedavno i o pojmu tikun olam, a spomenimo ovom prilikom i cedaka, pojam koji se prevodi kao milostinja ili humanitarni prilog, no zapravo predstavlja jedno od temeljnih uporišta židovskog života. Naši su nas preci učili da je svijet izgrađen na ljubaznosti. Cedaka je korak dalje – doslovno prevedena kao „pravda“ ili „pravednost“, cedaka nam govori da dijeljenje onoga što imamo s drugima ne predstavlja nešto posebno. To je ono što je iskreno i pravedno učiniti. Cedaka se ne odnosi samo na darivanje u novcu – podijeliti vrijeme, stručnost i znanje, pa čak i samo ljubazan osmijeh, sve je to cedaka.

Posve je jasno da Hrvatska danas čezne za svim oblicima cedake, a pružaju nam se i brojna područja na kojima možemo djelovati, pomoći stradalima te pomoći da se život obnovi, da se Njegovoj kreaciji ne samo vrati sjaj, već da se i poboljša, učini boljim mjestom za život.

Židovska molitva nakon potresa

Pitali su nas ovih dana imamo li molitve koje su prikladne u ovakvim trenucima. Osim već spomenutog blagoslova, spomenimo i dva navedena u Talmudu. Naime, Talmud (Berahot 54a) nam govori da tko god svjedoči potresu, kao i bilo kojem prirodnom fenomenu u kojem se očituje B_žja nevjerojatna snaga, treba odmah izgovoriti jedan od ova dva blagoslova:

Baruh Ata Adonai Eloheinu, Meleh haOlam osei maasei vereišit.
Prijevod: Blagoslovljen si Ti, G_spodine naš B_že, Kralju svemira, koji rekonstruiraš ono što si stvorio.

Baruh Ata Adonai Eloheinu, Meleh haOlam šekoho ugevurato malei olam.
Prijevod: Blagoslovljen si Ti, G_spodine naš B_že, Kralju svemira, čija snaga i moć ispunjavaju svijet.

Ovi blagoslovi stavljaju u fokus činjenicu kako su sile prirode doista od B_ga te su izraz njegova veličanstva.

Duboko suosjećamo s obiteljima i prijateljima stradalih te sa svima koji su izgubili svoje domove ili su oštećeni u silovitim potresima (posebice u utorak) u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim mjestima. I osobno smo osjetili te osjećamo iz dana u dan podrhtavanja tla u Zagrebu. Neka vas B_g blagoslovi, čuva i čim prije donese mir, u našim ste mislima i molitvama te ćemo učiniti sve kako bismo i mi pružili pomoć stradalnicima.

Slične objave
RebeSvakodnevni život

Obitelji otetih molile za čudo na Rebeovom grobu

Prije tri dana, u 11 navečer, Jacob Gabay stajao je naslonjen na ogradu groblja Old Montefiore. Vani je bilo mračno i pomalo…
Svakodnevni život

Ja sam borac IDF-a i vjera me nosi kroz rat

Dragi prijatelji, braćo i sestre, Pišem vam dok se pripremam za akciju zajedno sa svojom krvnom braćom, pripadnicima rezervnog inženjerijskog korpusa pri…
RebeSvakodnevni život

Moramo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, a ne se samo oslanjati na liječnike

U jeku pandemije novog koronavirusa volimo se prisjetiti riječi i učenja Lubavičerskog Rebea, rabina Menachema Mendela Schneersona, sjećamo ga se po pravdi….