Svakodnevni život

Preporuke za obilježavanje Šabata i židovskih blagdana tijekom pandemije COVID-19

3 minuta ranije

Pandemija novog koronavirusa zatvorila je, nažalost, vrata i brojnih sinagoga, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Međutim, prvi korak u postupnom izlasku naše zemlje iz karantene podrazumijeva isto tako postupno vraćanje starom načinu života te obilježavanju Šabata i ostalih židovskih blagdana u sinagogama, što nas neizmjerno raduje.

Chabad Hrvatska imao je zadovoljstvo sudjelovati u izradi službenih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za židovske zajednice, čime smo imali priliku dati svoj doprinos širenju znanja, a smanjenju širenja SARS-CoV-2 te njime izazvane bolesti COVID-19 na našim prostorima. Pridržavanje preventivnih mjera uzimamo vrlo ozbiljno te nam je od iznimne važnosti da ih i članovi naše zajednice prihvate i poštuju kako bismo zaštitili naše zdravlje, a posebno zdravlje osoba starije životne dobi te onih s kroničnim bolestima.

Higijena tijela u Judaizmu

Židovi su oduvijek bili poznati kao narod u čijoj su suštini religije pravila vezana uz higijenu tijela. Obred pranja ruku (netilat jadajim), kao i uranjanje tijela u mikve u izraelskom su narodu prisutni stoljećima, snažno doprinoseći zaštiti od zaraznih bolesti.

Ruke se ne peru samo tijekom obilježavanja Šabata i blagdana, već i prije polaska na spavanje te nakon ustajanja. Stoga je popularna preventivna mjera, dio našeg načina života koju posve jasno možemo i shvatiti i prihvatiti.

Kašrut: pravila zdrave prehrane

Možemo se osvrnuti i na pravila zdrave prehrane koja su integralni dio gotovo svake stavke kašruta. Onima koji jedu košer gotovo je suvišno postaviti pitanje „hraniš li se zdravo i raznoliko“. Doista, bacimo li već samo pogled na stol Židova čija je prehrana košer, uočit ćemo velike količine povrća i voća, ribu, piletinu, a najmanje crvenog mesa. Maslinovo ulje koristi se u velikim količinama, sezam je gotovo redovito prisutan na halama, a da ne spominjemo omiljeni humus, odnosno thrinu (tahini). S druge strane, volimo si priuštiti i dobar roštilj, no čak će i tada biti manje masti od one koju možemo vidjeti drugdje.

Vrijeme je za tikun olam

Potom je tu i odnos prema svijetu u kojem živimo, prema prirodi. Povjerena nam je briga o Zemlji, dužni smo je čuvati, mijenjati život na bolje. Ne zaboravimo židovsko učenje tikun olam koje podrazumijeva svaku aktivnost koja doprinosi boljem svijetu, dovodeći ga bliže ravnoteži za koju je stvoren. Tikun olam podrazumijeva da je, unatoč tome što je svijet u suštini dobar, Stvoritelj namjerno ostavio prostor da poboljšamo njegovo djelo. Sve su ljudske aktivnosti prilika za ispunjavanje ove misije i svako ljudsko biće može biti uključeno u tikun olam – dijete ili odrasla osoba, student ili poduzetnik, industrijalac ili umjetnik…

Ovih dana svakodnevno svjedočimo kako liječnici, medicinske sestre te ostali zdravstveni djelatnici i stručnjaci, znanstvenici čine sve kako bi se život vratio u ravnotežu. I nama je povjerena misija – podržimo ih, doprinesimo zajednički ostvarenju tog cilja. Pritom ne zaboravimo i sve one male radosti koje nas ispunjavaju, raduju koje razvijaju kreativnost, a ponajprije one koje nas jačaju na duhovnom području. Učimo Toru čija duša može izliječiti ovaj svijet.

Zajedništvo

Odnos prema prirodi, odnosno zajedništvo svega živoga, predivno je uobličio rabin Avraham Yitzak Kook (1865 – 1935), aškenaški glavni rabin „pred-države“ Izrael te jedan od vodećih židovskih mislilaca 20. stoljeća: „Ako si zadivljen kako je moguće govoriti, čuti, mirisati dodirnuti, vidjeti, shvaćati i osjećati – reci svojoj duši da ti sva živa bića zajednički daju punoću tvog iskustva. Ni najmanja točkica postojanja nije suvišna; sve je potrebno te sve služi svojoj svrsi. ‘Ti’ je prisutno unutar svega što se nalazi ispod tebe te se tvoje biće povezuje sa svime što te nadilazi.

Osnovna misao stoga je jasna – živimo li svoju vjeru, slijedimo li tradiciju i pridržavamo li se micvot, vjerujemo li u B_žje obećanje da će nas štititi i voditi, učinimo li sve što je u našoj moći da ovaj svijet postane boljim mjestom za život, već smo zaštićeni.

Svakako pročitajte službene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

I za kraj, molimo vas da svakako pročitate i službene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za članove židovskih zajednica tijekom pandemije COVID-19.

Slične objave
Svakodnevni život

Onaj čija snaga i moć ispunjavaju svijet…

Hrvatska je ovih dana svjedočila snažnim i razornim potresima koji su iz temelja potresli ne samo zemlju, već i naše živote. Kada…
RebeSvakodnevni život

Moramo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, a ne se samo oslanjati na liječnike

U jeku pandemije novog koronavirusa volimo se prisjetiti riječi i učenja Lubavičerskog Rebea, rabina Menachema Mendela Schneersona, sjećamo ga se po pravdi….
Svakodnevni život

Posjet rabina Pinchasa Zaklosa Osijeku i Koprivnici

Rabin židovske organizacije Menora-Chabad, Pinchas Zaklos ovoga je tjedna bio u neslužbenom posjetu židovskim općinama u Osijeku i Koprivnici. Tom je prigodom…