Što je to ljubav?

0

“Ljubav čini da se dvoje spoji u jedno i da se jedno razdijeli u dvoje.”

(Abraham ibn Ezra, srednjovjekovni židovski pjesnik)

Da citiram velikog grko-američkog trenera bejzbola: ako ne znaš što tražiš, nećeš to ni pronaći. Dakle, ako ne znaš što je to ljubav, vjerojatno je nećeš ni naći.

E sad, to predstavlja velik problem. Vidite, svi mi tragamo za ljubavlju, ali nitko od nas ne može reći što je to ljubav. Ni filozofi, ni psiholozi, niti bilo kakve institucije nisu se ikada usuglasile oko bilo koje definicije koja bi nam objasnila što je to ljubav.

Znate li koliko je knjiga napisano pod naslovom “Što je ljubav”? Mislite li da je ijedna od njih zapravo odgovorila na to pitanje?

Dakle, ako ne znamo što je ljubav, kako bi nas ona mogla “zaskočiti”? Nikako. Ako vas je ljubav “zaskočila”, to nije ono pravo. Isto vrijedi ako ste vi na nju “naletjeli”.

Imam za vas kratku priču:

Hana je bila mlada žena u potrazi za mladićem. Njezin se je rabin svojski trudio kako bi joj pomogao da pronađe pravog partnera.

– Što misliš o Davidu X? – pitao je.

– Drag momak – odgovorila je – Nije moj tip.

– A Ari? Jesi li izašla s Arijem?

– Oh, puno puta. Proveli smo ugodnu večer i to je sve. On nije netko koga bih mogla voljeti. Čak ne znam zna li on uopće što je to ljubav.

Rabin se nježno nasmiješi:

– Čitaš previše ljubavnih romana, Hana. Ti si ta koja više ne zna što je to ljubav.

– Naravno da znam!

– Ti čekaš viteza na bijelom konju, očekuješ romantiku.

– Ako romantika nije ljubav, što onda jest?

Rabin je uzdahnuo, naslonio se i pustio da se atmosfera u sobi smiri. Potom je progovorio tiho, kao što bi otac govorio svojoj kćeri.

– Dozvoli mi da ti objasnim što je to ljubav – rekao je. Oči su mu se zasuzile i svjetlucale su. Vidjelo se da razmišlja o vlastitom životu.

– Ljubav nije nešto što ćeš naći, niti će ona pronaći tebe. Niti ćeš na nju “naletjeti”. Ako znaš što je ljubav, nećeš pasti na laku romantiku. Ljubav je kad dvoje ljudi kojima je stalo jedno do drugoga počnu živjeti zajedno, grade dom zajedno, plaču zajedno, smiju se zajedno, zajedno prolaze kroz oluje života, zajedno se suočavaju s nevoljama i slave zajedno… I onda jednog dana otkriju da im je život nezamisliv ako nisu jedno uz drugo.

Na trenutak je u sobi vladala tišina.

– Hana – rabin se nagnuo prema naprijed i prekinuo je šutnju – Što je to ljubav? Stvori je. Tada ćeš znati što je ljubav.

Share.

About Author

Comments are closed.