Sukot – vjera u B_žju ljubaznost i providnost

0

Nakon Velikih blagdana Roš Hašane i Jom Kipura, pred nama je Sukot koji ove godine počinje u nedjelju, 13.10. i traje tjedan dana. Tijekom Sukota prisjećamo se razdoblja od 40 godina koje su naši preci proveli u pustinji živeći u sjenicama izrađenim od usput pronađenog laganog materijala. No, lutajući pustinjom oni ni u jednom trenu nisu bili sami niti nezaštićeni – „Oblaci slave“ lebdjeli su nad njima štiteći ih od opasnosti i teškoća u pustinji.

Od tada do danas prisjećamo se B_žje ljubaznosti i potvrđujemo naše povjerenje u Njegovu providnost gradeći u dvorištima, na terasama i balkonima sjenice, sukkah. Tijekom sedam dana i noći u sjenicama jedemo obroke uz odgovarajuće blagoslove.

Uz Sukot vezuje se i ritual četiriju vrsta: limun, palma, mirta i vrba kojima, držeći ih u ruci i izgovarajući blagoslove, mašemo u svih šest smjerova: lijevo, desno, gore, dolje, naprijed, natrag. Naši mudraci u Midrašima objašnjavaju da četiri vrste predstavljaju različite osobnosti Židova, a koji čine zajednicu Izraela.

Pročitajte više o blagdanu Sukot na ovom linku.

Hag Sameah!

Share.

About Author

Comments are closed.