DuhovnostIdeje i vjerovanja

U očekivanju dolaska Mošijaha (Mesije): kako ćemo ga prepoznati?

3 minuta ranije

Dva najosnovnija načela židovske vjere – kako ih Majmonides navodi među trinaest načela židovske vjere – jesu vjerovanje u konačno iskupljenje, odnosno iščekivano razdoblje svjetskog mira, blagostanja i mudrosti te vjerovanje da će mrtvi u to vrijeme uskrsnuti.

U mesijansko doba će nas odvesti židovski vođa kojeg nazivamo Mošijah (Mesija: hebrejski izraz za „pomazanika“), pravdoljubiv potomak kralja Davida. On će ponovno podići Sveti Hram u Jeruzalemu, okupiti židovski narod iz svih kutaka svijeta te ga vratiti u Obećanu zemlju.

Mesijansko doba

U to će vrijeme „delicije biti uobičajene poput prašine“. Svi će narodi „prekovati njihove mačeve u plugove, a koplja u srpove“ Narod više neće podizati mač protiv naroda, niti će više učiti o ratovanju“ (Micah 4:3). Čovječanstvo će biti zaokupljeno samo jednim ciljem: proučavanjem B_žanske mudrosti. „Zemlja će biti ispunjena znanjem o B_gu kao što voda prekriva morsko dno“ (Izaija 11:9).

To je ono što će se dogoditi, to je ono u što vjerujemo. No zašto je to danas važno? Zašto je dolazak Mošijaha toliko ključan za židovski sustav vjerovanja? Zato jer nas Tora uči da postoji svrha u našem svijetu, a mesijansko doba je aktualizacija te ideje.

Svrha stvaranja

Postoje oni koji tvrde da je ovaj grubi fizički svijet samo strateški izazov s kojim se duša mora boriti te ga nadići na putu prema nebeskom raju. Prema tom načinu razmišljanja, fizičko i zemaljsko nemaju nikakve unutarnje vrijednosti, ne zadržavaju bilo kakvu vrijednost nakon što je njihova svrha u potpunosti ispunjena, već su samo sredstvo za postizanje duhovnog cilja.

Iako židovsko vjerovanje također govori o nagrađivanju duše nakon smrti zasluženom trudom tijekom života, ono ističe rafiniranost tjelesnog te ulijevanje svetosti i svrhe u zemaljsko kao najvažniji cilj. Sama svrha njezina stvaranja je posvećenje ljudskog tijela i svijeta u cjelini.

Od postanka svijeta B_g je predvidio za sebe „prebivalište“ upravo ovdje, na planeti Zemlji. I on nas je smjestio ovdje da ukrasimo ovaj dom. Da transformiramo tamu u svjetlost.

Na pragu otkupljenja

I uskoro će doći dan kada će se B_žja slava otkriti u ovom nižem području i mi ćemo uživati u plodovima našeg tisućljetnog rada, u krajnjem rezultatu svega što smo činili iz ljubavi.

Zastor će se otkriti u stranu i cijelo tijelo će spoznati B_ga. To će biti kulminacija master plana.

Vjerovanje u Mošijaha je održalo naš narod tijekom 2.000 godina prognanstva ispunjenih progromima, protjerivanjima i progonima – čvrsto vjerovanje naših predaka u bolja vremena koja će doći te njihova vjera da će uskrsnuti kako bi svjedočili tom danu. I danas, napokon, stojimo na pragu otkupljenja. Još jedno dobro djelo jedne osobe može biti dovoljno kako bi se posao zapečatio.

U svakoj generaciji postoji Davidov potomak…

Mesijansko otkupljenje bit će predvođeno čovjekom, vođom, potomkom kraljeva Davida i Solomona, koji će ponovno uspostaviti Davidovu kraljevsku dinastiju. Prema tradiciji, Mošijah će biti mudriji od Solomona i prorok otprilike na razini Mošea.

Od uništenja Svetog Hrama, u svakoj generaciji postoji pojedinac, potomak kuće Davidove, koji ima potencijal biti Mošijah. Ako bi u bilo kojem trenu Židovi bili dostojni otkupljenja, ta osoba bi bila upravljana Odozgo kako bi na sebe preuzela ulogu otkupitelja.

Tijekom mesijanskog doba, Mošijah će imati dvostruku ulogu. On će biti monarh koji će vladati cijelim čovječanstvom dobrotom i pravdom te će se pridržavati zakona Tore – 613 zakona za Židove i sedam za nežidove. Također će biti vrhunski učitelj, provoditelj najdubljih dimenzija Tore koje će tada B_g otkriti.

Po čemu će se prepoznati Mošijah?

Mošijah neće biti prepoznat po njegovoj sposobnosti da izvodi zapanjujuća čudesa. Zapravo, od njega se uopće ne traži da izvodi ikakva čuda (iako ga čuda neće niti diskvalificirati).

Majmonides je naveo sljedeće kriterije prema kojima će se identificirati Mošijah:

Ako vidimo židovskog vođu koji je:
a) posvećen učenju Tore i pedantan u pridržavanju micvot
b) utječe na Židove da slijede puteve Tore i
c) vodi „bitke B_žje“
ta je osoba „vjerojatni Mošijah“.

Ako on uspije u svim tim nastojanjima, a potom obnovi Sveti Hram u Jeruzalemu i olakša okupljanje Židova u Zemlji Izraelskoj, tada ćemo biti sigurni da je to Mošijah.

Izvori: Chabad.org Moshiach: An Introduction,
Who Is Moshiach (the Jewish Messiah)?

Slične objave
Duhovnost

Tri tjedna žalovanja zbog uništenja Jeruzalema i dvaju Svetih Hramova

Post 17. dana židovskog mjeseca tamuza (ove godine 27.06.), odnosno Šiva asar b’tamuz početak je razdoblja od tri tjedna žalovanja zbog uništenja…
BlagdaniDuhovnost

Bliži nam se Šavuot – dan kada se otvorilo nebo

Blagdan Šavuot slavimo dva dana, počevši sa zalaskom sunca 5. sivana, pa do večeri 7. sivana (ove godine, 2021., obilježava se od…
DuhovnostŽene

12 savjeta za povećanje radosti

Mjesec je adar po židovskom kalendaru poznat po radosti, u kojem slavimo i najveseliji blagdan Purim (14. adar, ove godine obilježava se…