Duhovnost

Upoznajmo Sveti Hram (6. dio): Ulam – predvorje, odnosno ulazni prostor

2 minuta ranije

Ulazni prostor, hodnik koji je vodio u unutrašnjost svetišta zvao se Ulam te ga komentatori najčešće opisuju dimenzija 100 kubita od sjevera prema jugu, 100 kubita visokog te 11 kubita od istoka prema zapadu (kubit je 46 cm).

Unutra su na stropu bili ovješeni lanci koji su sezali do poda kako bi mladi Kohanim, penjući se po njima, mogli pregledati zidove i prozore u slučaju da su potrebni popravci.

Grede od cedrovine spajale su prednje i stražnje zidove te su služile kao nosači koji sprečavaju visoke zidove od urušavanja.

Ulaz

Ulaz je bio 6 kubita debeo te je imao četvora vrata izrađena od pozlaćenog drva masline. Bila su ukrašena rezbarijama u zlatu s prikazima anđela, palmi i cvijeća. Prednji su zidovi Heihala i dovratci također bili 6 kubita debeli.

Dvoja su vrata bila na prednjem dijelu 6 kubita debelog ulaza, a dvoja na stražnjem dijelu. I prednja i stražnja vrata otvarala su se prema unutra iako po tom pitanju postoje podvojena mišljenja.

Ispred vrata bio je zastor koji se mogao podizati i spuštati. Pa kad bi Visoki Svećenik bio u Svetištu, zastor bi se spustio kako bi mu osigurao privatnost.

Odaja noževa

Na sjevernom i južnom kraju Ulama bile su dvije sobe imena Beit Hahalifot – Odaja (kuća) noževa. U njima su bili ormari ugrađeni u zid u kojima su se čuvali noževi za klanje žrtvenih životinja.

Tupi ili oštećeni noževi čuvali su se u južnoj sobi gdje bi se oštrili i popravljali, dok su noževi prikladni za obred bili u sjevernoj prostoriji.

Mala vrata

U jugozapadnom i sjeverozapadnom uglu Ulama bila su vrata visoka 8 kubita. S obzirom na to da su sve žrtve (korbanot) morale biti usmrćene nasuprot „vrata od Heihala“ kako je opisano u Tori, ova dvoja vrata su napravljena kako bi se klanje moglo napraviti bilo gdje na području Azara (platforme hrama). Bilo koje mjesto tako je bilo „nasuprot vrata“.

Veliki ulaz

Ulaz koji je vodio u ulazni prostor bio je 20 kubita širok i 40 kubita visok te je, kao takav, bio i najveći u Svetom Hramu.

Iznad njih bilo je pet velikih greda od mahagonija, postavljenih na lice zgrade (Midot 3:7), svaka s izrezbarenim ukrasima. Donja greda bila je ravno iznad ulaza – 22 kubita dugačka, toliko da je sezala sa svake strane ulaza još po jedan kubit.

Tako je bilo i s ostalim gredama do pete grede koja je bila 30 kubita dugačka. Između njih bili su nizovi kamenja koji su bili izbočeni kako bi poboljšali izgled ulaza.

Veliki ulaz nije imao vrata već veliku zavjesu od najfinijeg lana s resicama te izvezenim zlatnim cvjetovima.

Jahin i Boaz

Na ulazu su stajala dva velika bakrena stupa. Svaki je bio 18 kubita visok, 12 kubita opsega, a 2/3 kubita debeo. Na vrhu svakog od njih je bio poseban blok visok 5 kubita s rezbarijama cvijeća i ljiljana.

Desni se stup zvao Jahin te je predstavljao zauvijek pripremljeno kraljevstvo Davidovo. Lijevi je nazvan Boaz po Davidovom pretku Boazu (Rutinom mužu).

Izvor: What Was In the Holy Temple (Beit Hamikdash)?

Slične objave
Duhovnost

Tri tjedna žalovanja zbog uništenja Jeruzalema i dvaju Svetih Hramova

Post 17. dana židovskog mjeseca tamuza (ove godine 27.06.), odnosno Šiva asar b’tamuz početak je razdoblja od tri tjedna žalovanja zbog uništenja…
BlagdaniDuhovnost

Bliži nam se Šavuot – dan kada se otvorilo nebo

Blagdan Šavuot slavimo dva dana, počevši sa zalaskom sunca 5. sivana, pa do večeri 7. sivana (ove godine, 2021., obilježava se od…
DuhovnostŽene

12 savjeta za povećanje radosti

Mjesec je adar po židovskom kalendaru poznat po radosti, u kojem slavimo i najveseliji blagdan Purim (14. adar, ove godine obilježava se…