Blagdani

10 poznatih stabala iz Tore

3 minuta ranije

Prema židovskom kalendaru, 15. ševata slavimo Novu godinu drveća. Blagdan poznat kao Tu Bišvat prilika je da se na trenutak zamislimo nad 10 predivnih stabala (ili šumaraka) čije priče su utkane u poznate (i ne toliko poznate) pripovijesti iz Tore.

Drvo znanja

B_g je stvorio Adama i Havu te ih smjestio u Edenski vrt gdje su slobodno mogli uživati u svim plodovima osim u onima s Drveta znanja. Ti su plodovi bili zabranjeni da ne „postanu kao B_g“ i uče o zlu. No, zmija je uvjerila Havu da uzme malo tog zabranjenog voća i podijeli ga s Adamom. Izgubila se nevinost, otvorile su im se oči za mogućnost grijeha i prepoznali su da su nagi.

Drvo života

Nakon što su Adam i Hava stekli znanje o grijehu, B_g je rekao: „Gle, čovjek postade kao jedan od nas, znajući raspoznati dobro i zlo. A sada, da ne pruži ruku te uzme i sa Drveta života te pojede i živi zauvijek…“. B_g je izbacio Adama i Havu iz Edenskog vrta te postavio kerubine i oštricu okrenutog mača na njegov ulaz kako bi spriječili prilaz drvetu koje je očito pružalo Adamu i Havi vječni život kojeg su izgubili jedući s Drveta znanja.

Drvo masline nakon potopa

Deset generacija kasnije, potomci Adama i Have postali su toliko grešni da je B_g potopio svijet, spasivši samo Noaha i članove njegove uže obitelji. Nestrpljiv da vidi je li se voda povukla, Noah je poslao gavrana, ali ptica nije daleko odletjela, već je samo obletjela arku. Potom je Noah poslao golubicu na ukupno tri misije. Kada je golubica po prvi puta napustila arku, vratila se bez ičega. Drugi se puta vratila s maslinovim listom u kljunu, što je Noahu dalo do znanja da je počeo rasti novi život (stablo masline). Treći i posljednji put se golubica nije vratila, nakon što je pronašla odmor izvan arke. Bio je to znak da se je voda povukla dovoljno da se i Noah te njegova obitelj iskrcaju na kopno.

Drvo pod kojim je Abraham poslužio anđele

Još deset generacija je prošlo te se sjećamo Abrahama i Sare koje je B_g izabrao da budu praroditelji Njegovog izabranog naroda. Kada su Abraham i Sara bili u poznim godinama (Abraham 99 godina, a Sara 89), B_g je poslao tri anđela prerušena u muškarce da ih posjete te im prenesu poruku da će biti blagoslovljeni sinom Jicakom. Anđeli su ih posjetili svega tri dana nakon što se je Abraham sam obrezao. Čim je ugledao muškarce kako im prilaze, potrčao im je ususret te im ponudio gostoprimstvo. Dao im je vode da operu stopala te ih smjestio pod stablom. Tijekom mnogih generacija su stanovnici Hebrona čuvali tradiciju vezanu uz identitet ovog drveta.

Drvo pod kojim je Jaakov pokopao šehemsko blago

Jicakov sin, Jaakov, imao je 12 sinova i jednu kći, Dinu. Nakon što je Dinu silovao pokraj Šehema njihov princ, Dinina su braća, Šimon i Levi, osvetili su se nad stanovnicima grada koji su bili suučesnici u tom zločinu. Pomogli su si i u gradskom blagu, a Jaakov je naredio da uklone sve idole i njihove dodatke te ih zakopaju ispod drveta koje ne donosi plodove blizu Šehema. Potom su bili spremni da krenu dalje u Beth-El te prinesu ondje žrtvu B_gu.

Alon Bahut

Svega nekoliko redaka dalje čitamo: „Debora, Rebekina dojilja umire te biva pokopana ispod Beth-Ela, ispod alona; te je nazvan ‘Alon Bahut’“. Bahut znači „u suzama“, no što znači alon? Raši nam kaže da označava čistinu. No, drugi alon identificiraju kao drvo.

Gorući grm u kojem se B_g prikazao Mošeu

Jaakov i njegova obitelj naposlijetku su migrirali u Egipat gdje ih je zarobio faraon, sve dok B_g nije poslao Mošea da ih oslobodi od njihovih patnji te ih povede prema Obećanoj zemlji. B_g se po prvi puta prikazao Mošeu u obliku grma koji je čudesno gorio, no od vatre nije sagorijevao.

Drvo koje je zasladilo vode Mara

Deset dana nakon što je Moše izveo narod izraelski iz Egipta, ostali su bez vode za piće te su imali samo gorke vode iz mjesta Mara (što i znači „gorak“). Ljudi su prigovarali Mošeu govoreći „Što ćemo piti?“. Stoga je on zavapio B_gu, a B_g ga je uputio da baci komad drveta (granu masline) u vodu te će voda postati slatka.

Sedamdeset palmi

Iz mjesta Mara stigli su u oazu zvanu Elim gdje je bilo 12 izvora vode, po jedan za svako pleme te 70 palmi datulja što je odgovaralo broju od 70 starešina pa je svaki mogao sjesti pod svoje stablo i hvaliti B_ga. Ibn Ezra citirao je tradiciju da je ondje zapravo bilo 70 vrsta drveća.

Jaakovljevi cedri

Iako se ne spominju izravno u Tori, priča o Jaakovljevim cedrima je fascinantna. Mjesecima nakon što su napustili Egipat te zašli duboko u pustinju, Izraelci su izgradili veličanstven Miškan (Tabernakul, privremeno svetište) od teških greda učvršćenih zlatnim i srebrnim okovima te prekrivenih tapiserijama i kožama. Gdje su našli drvenu građu? Preci kažu da je Jaakov na svom putu u Egipat dao svojim sinovima da zasade stabla cedra koja će rasti sve dok ne budu potrebna.

Izvor: 10 Historic Trees in the Torah, Chabad.org

Slične objave
BlagdaniDuhovnost

Bliži nam se Šavuot – dan kada se otvorilo nebo

Blagdan Šavuot slavimo dva dana, počevši sa zalaskom sunca 5. sivana, pa do večeri 7. sivana (ove godine, 2021., obilježava se od…
Blagdani

Lag BaOmer: blagdan radosti, jedinstva i sjaja mistične duše Tore

Blagdan Lag BaOmer obilježavamo 33. dana brojanja Omera. Omiljen je to blagdan među Židovima kojeg se slavi uobičajeno na otvorenom uz paljenje…
Blagdani

Posljednji sati Pesaha: Što je Mošijahova gozba (Mošiah Seuda)?

Prateći tradiciju koju je započeo osnivač hasidizma rabin Baal Šem Tov (1698-1760), Židovi diljem svijeta slave posljednje sate Pesaha uz Mošijahovu gozbu….