Dan Uzan – hodajuća mezuza

0

Židovska zajednica Kopenhagena, stanovnici Danske, kao i sav židovski narod, danas popodne (18. veljače, op. ured.) pokopat će jednog od svojih sinova. Njegovo je ime Dan Uzan.

Poput mezuze, Dan je stajao visok i ponosan pred vratima židovskih institucija te upućivao ljudima čvrst, ali prijateljski pozdrav.

Uvijek se prijazno smješkao. Uputio bi lijepu riječ i srdačno se rukovao. Bio je visok, velik i volio je sportove. Uživao je u smijehu i dobrim šalama. Njegova veličina i ponašanje davali su osjećaj sigurnosti svakome tko bi ga ugledao kako stoji pred vratima. Znali ste da je to osoba koja ozbiljno brine o zaštiti.

Na tom je mjestu stajao i posljednje noći svog mladog života.

Na ulici je atmosfera te noći bila napeta, pa kad sam izlazio s bat micve rekao sam mu: “Dan, zašto stojiš ovdje na ulici, uđi unutra.” No, on je odgovorio: “Mi moramo biti proaktivni, pobrinuti se da su policajci ovdje, provjeriti automobile i drugo.” Kratko smo se rukovali te sam otišao. Nedugo kasnije ubijen je na dužnosti, štiteći one su bili unutra.   

Židovska zajednica u Danskoj, Europi i diljem svijeta ima mnogo takvih mezuza. Mlađih i starijih, muškaraca i žena koji stoje na suncu, hladnoći, kiši i snijegu. Baš poput mezuza, stoje pred vratima židovskih domova i centara, osiguravajući da budu topli i sigurni.

To čine jer znaju da na taj način pružaju osjećaj sigurnosti zajednici, nadajući se da će žrtvovanje njihova vremena i toplih stopala biti dovoljno. No, u slučaju Dana nije bilo…

Lubavičerska Rebecin jednom je prilikom govorila o mladim ljudima koje je vidjela nakon II. svjetskog rata kako se trude vratiti Židove u Izrael – “Aliye bet” ljudi. Nesebično, ne brinući o sebi. Istina je da mnogi od njih nisu bili toliko religiozni. Rebecin ih je opisala kao “Cadikim bez tefilina”

“Cadikim”, pravednici, zbog nevjerojatne predanosti tom poslu, a “bez tefilina” jer možda nisu stavljali tefilin svakodnevno, ali ipak su bili cadikim!

Mladi muškarci i žene grupa sigurnosti u Danskoj i svijetu su pravi “cadikim”, sa ili bez tefilina.

Dan Uzan je pravi heroj, poginuo je braneći židovsku zajednicu. Inspiracija svima nama i simbol zahvalnosti koju bismo trebali osjećati prema svima koji stoje vani na tim položajima. Ti “cadikim”.

Share.

About Author

Comments are closed.