Tora

Hahnasat Sefer Tora: dobrodošlica svitku Tore u njegov novi dom

3 minuta ranije

Najvažniji predmeti u sinagogi su svici Tore koji se nalaze u svetom ormaru/“arci“ namijenjenom njihovom čuvanju (Aron Hakodeš). Rukom ispisani tintom na pergamentu, svici Tore se redovito čitaju tijekom molitvenih službi. Ljudi doniraju Tore sinagogama kako bi proslavili važne događaje, spomen na voljene osobe ili samo zato što su im potrebne.

Hahnasat Sefer Tora je slavlje koje se usredotočuje na dobrodošlicu svitku u njegov novi dom. U gradovima gdje je židovska zajednica brojna, taj događaj svojom svečanošću i veseljem nalikuje pravom vjenčanju! I svi vjernici u gradu toga dana preskaču Tahanun (tjedne pokajničke molitve za oprost).

Ako vam je teško zapamtiti, a posebno izgovoriti taj pojam Hahnasat (što znači „unošenje“) Sefer Tora („svitak Tore“ – sefer doslovno znači knjiga) nemojte se opterećivati. Događaj možete jednostavno zvati „proslavom Tore“ ili „paradom/procesijom Tore“.

Kako se pripremiti za proslavu Tore?

Ovaj program često uključuje marširanje i ples na otvorenom, stoga se pobrinite za udobnu i prikladnu odjeću i obuću. Ako je s vama maleno dijete ili osoba koja teško hoda, bilo bi svakako dobro da imate kolica ili neko drugo pomagalo.

Također, ovisno o vremenu, mogli bi vam zatrebati krema sa zaštitnim faktorom, šešir ili pak kišobran ako je najavljena kiša. I nemojte se buniti – kiša je znak blagoslova, tako da je dobrodošla čak i ako malo pokvari zabavu na otvorenom.

Što očekivati?

Ovaj događaj je rijetko sasvim isti, u mnogim detaljima se može razlikovati među zajednicama, ali općenito postoje četiri osnovna dijela:

Završetak Tore – u domu donatora ili na nekom drugom prikladnom mjestu, pozvani gosti će se izmjenjivati pomažući soferu (pisaru) da ispuni posljednje riječi svitka Tore. Ponekad će pomoćnicima biti dopušteno da sami popune slova, ali često simbolički predaju pero pisaru (da, Tora se i dalje piše perom) te mu prepuštaju da radi ono u čemu je najbolji. Nakon što se i posljednji dio tinte osuši, svitak se podiže da ga svi vide i oblači u svoj baršunasti plašt.

Parada – Pod hupom (baldahinom), uz radosnu glazbu, nova se Tora radosno nosi u svoj novi dom. Tradicionalno, učesnici povorke nose baklje, a mladima se dijele papirnate zastavice. U nekim zajednicama, paradu, odnosno procesiju predvodi kamion s glazbom. Primijetit ćete da se Tora prenosi iz ruke u ruku, jer se sudionicima povorke daje čast da putem nose Toru. Plješćite, plešite, pjevajte i samo uronite u slavlje i radost.

Dobrodošlica – Kako se povorka približava svom novom domu, postojeći svici Tore kongregacije iznose se kako bi pozdravili najnovijeg člana. Zajedno se plesom unose u sinagogu i radosno nose po sobi, slično plesu koji se odvija na Simhat Tori. Zapravo, u Chabad zajednicama pjevaju se i himne Simhat Tore.

Slavljenički obrok – Nakon što su svici Tore sigurno vraćeni u Aron Hakodeš, obično slijedi slavljenički obrok, ponekad samo za rezervirane goste. Poput šabatne večere, počinje pranjem ruku te blagoslovom i lomljenjem kruha. Često se održavaju i govori. Nakon jela se svakako izgovara blagoslov.

Slijedi još nekoliko detalja koje biste možda željeli znati…

Tko je pozvan? Općenito, parada i ples su zajednički događaj na koji su svi pozvani, bilo da sudjeluju ili samo promatraju. Dovršavanje Tore i slavljenički objed često su, ali nipošto uvijek, brojčano manji događaji.

Slave li muškarci i žene na isti način? Svi Židovi pozvani su na proslavu uz Toru. Iako će muškarci biti ti koji će držati Toru, sve se potiče da je poljube tijekom parade i sudjeluju u maršu. Također, po dolasku u sinagogu, velika je vjerojatnost da će muškarci i žene biti odvojeni.

Plaća li se sudjelovanje? Općenito, ne. Međutim, velika je zasluga financijski pridonijeti novom svitku Tore, čime se ispunjava biblijska obveza svakog Židova da napiše svitak Tore. Često će zajednice ponuditi sponzorstva za slova, riječi ili čak cijele dijelove novih svitaka Tore. Stoga nemojte osjećati potrebu platiti za dolazak (stvarno!), ali doprinos za Toru je dobrodošao ako vam to financijske prilike dozvoljavaju.

Trebam li nešto reći? Budući da je ovo židovska prekretnica, prikladno je poželjeti donatorima i ostalim uključenim stranama „Mazal tov!“

Smijem li fotografirati? Ovi događaji rijetko se održavaju na Šabat ili neki drugi židovski blagdan koji ima stroga pravila. Stoga ne bi trebalo biti problema sa snimanjem fotografija.

Trebam li ostati cijelo vrijeme? Ne. Slobodno se pridružite kasnije ili otiđite ranije ako trebate.

Izvor teksta i fotografija: Chabad.org

Slične objave
Tora

Tora u 5 knjiga, Tora u 24 knjige i beskrajna Tora

Možda vas je do sada zbunilo kada ste čuli da se osim Pet Mošeovih Knjiga, još spominju i “Hebrejska Biblija”, Usmena Tora……
Tora

Tora - antologija

Nazivaju nas „narodom Knjige“ jer smo poznati po svojoj odanosti Knjizi. Kada se dijete rodi, mi zaželimo njegovim roditeljima: „Neka biste zaslužili…
Tora

Tora?

Petoknjižje (Pet knjiga Mojsijevih) Mojsije je napisao svih Pet knjiga Tore, kako mu je B-g diktirao. Tora nam priča kako je B-g…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)