BlagdaniŽene

Mistični okusi blagdanskih slastica: naučite zašto i kako pripremiti sufganijot

3 minuta ranije

Ulje je, kao što znamo, osnovni motiv priče o Hanuki. No, osim vezanosti uz čudo koje se dogodilo u hramu, mističari ističu da ulje predstavlja i ezoterijsku razinu Tore jer ono prodire kroz materijal te se uzdiže iznad drugih supstanci.

Posebice je Hanuka vrijeme u kojem treba povećati znanje o unutarnjoj razini – „duši“ – Tore. Naime, Židovi u Tori vide Božansku mudrost koja nadilazi stvaranje.  Tako netko može biti veliki učenjak, posjedovati široki spektar znanja, ali ako nije svjestan duše Tore, ako „ulje Tore“ nije prodrlo u njegovo biće, on može ostati netaknut onime što je naučio. „Ulje Tore“ prodire, prožima i osvjetljava cjelovito ljudsko biće, dajući mu snagu kako bi transformirao i osvijetlio svijet.

Stoga ulju tijekom ovog osmodnevnog blagdana pripada važna simbolična uloga i u kuhinji, pa se na stolovima židovskih obitelji nalaze i nezaobilazne slastice – latkes („šnicli“ od krumpira) i sufganijot (krafne).

Sufganijot punjene pekmezom

Ovom prilikom donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih sufganijot (uz „suvremene“ dodatke poput suhog kvasca) punjenih pekmezom – ovaj recept su, tridesetih godina prošlog stoljeća, u Izrael donijeli aškenaški Židovi, emigranti iz Njemačke.

Priprema će vam, uključujući vrijeme dizanja tijesta, oduzeti barem tri sata, no vrijedi uložiti trud. Ako ste već spretni u pripremi „običnih“ krafni, tada ćete sigurno biti i brži.

Sastojci:

  • 3 šalice bijelog glatkog brašna te manja količina za posipanje
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • ¾ šalice mlakog mlijeka
  • 2 jušne žlice šećera te šećer za posipavanje krafni
  • 2 velika jaja, lagano istučena
  • 2 jušne žlice otopljenog i ohlađenog maslaca
  • pekmez po izboru
  • biljno ulje za prženje
  • cimet (po želji, za posipanje krafni)

Postupak:

1. U maloj zdjelici pomiješajte 2 jušne žlice toplog mlijeka i 2 jušne žlice šećera. Dodajte suhi kvasac te ostavite stajati dok se ne zapjeni, otprilike pet minuta.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte 3 šalice brašna i žličicu soli, dodajte kvasac, potom jaja i maslac. Miješajte dok ne nastane jednolična mrvičasta smjesa.

3. Nastavite miješati dodajući postepeno ostatak mlijeka, žlicu po žlicu, sve dok se tijesto dobro ne sjedini.

4. Prebacite tijesto na malo pobrašnjenu površinu te mijesite dok ne postane glatko. Prebacite ga u malo nauljenu posudu, pokrijte s čistom kuhinjskom krpom te ostavite dizati dok se ne udvostruči, otprilike dva sata.

5. Uzdiglo tijesto valjajte na lagano pobrašnjenoj površini (valjak za tijesto također pospite brašnom) na debljinu od otprilike centimetar, do centimetar i pol. Tijekom valjanja povremeno napravite stanku kako bi se tijesto „opustilo“ te bilo lakše za valjanje.

6. Okruglim kalupom za kekse ili čašom promjera 7 do 10 cm vadite krugove. Ostatak tijesta premijesite i valjajte ponovno kako biste dobili čim više krugova, odnosno krafni.

7. Stavite krugove na lagano pobrašnjenu površinu, najbolje na papir za pečenje te pripazite da je razmak među njima dovoljan kako se ne bi zalijepili pri ponovnom dizanju. Pokrijte čistom suhom krpom te ponovno pričekajte da se krugovi udvostruče, otprilike pola sata.

8. Duboku posudu za prženje napunite s uljem, otprilike desetak centimetara dubine, te ga dobro zagrijte. Temperatura ulja bi trebala biti između 170 i 180°C.

9. Krafne pržite dok se ne „zaokruže“ i ne poprime zlatno žutu boju, otprilike minutu do dvije sa svake strane. Dok vadite krafne, brzinski ih prebrišite papirnim ručnikom (ili ih na kratko odložite na tanjur obložen papirnim ručnikom – okrenite krafne s jedne na drugu stranu te prebacite na drugi tanjur).

10. Dok su još vruće, posipajte ih s mješavinom šećera i cimeta. U punjenju krafni pekmezom služite se s vrećicom na kojoj je nastavak za punjenje („debela igla“).

I za kraj, evo odličnog recepta za latkes. Dobar vam tek i sretna vam bila Hanuka!

https://www.facebook.com/ChabadLubavitchCroatia/videos/2966275640084155/?v=2966275640084155

Izvor: Chabad.org,Traditional Sufganiyot Jelly Doughnuts

Slične objave
BlagdaniDuhovnost

Redoslijed je važan: što nam govori poredak Deset zapovijedi te kako ih treba živjeti?

Autorica članka: Stacey Goldman, Chabad.org Zadivljuje me kako 10 jednostavnih izjava može pružiti temelj cijeloj civilizaciji. I ne samo da su se…
Blagdani

Lag BaOmer: blagdan radosti, jedinstva i sjaja mistične duše Tore

Blagdan Lag BaOmer obilježavamo 33. dana brojanja Omera. Omiljen je to blagdan među Židovima kojeg se slavi uobičajeno na otvorenom uz paljenje…
Blagdani

Osnovne činjenice o hamecu koje svaki Židov treba znati

S približavanjem Pesaha (Pashe), obitelji diljem svijeta su zauzete čišćenjem svojih domova od hameca, zabranjene tvari za blagdane. Hamec se definira kao…