Košer prehrana

Pravilo “jedan kroz šezdeset”

1 Mins read

Čak i vrlo mala količina ne-košer supstance – količina od 1/60 (1,66%) volumena hrane, a u pojedinim slučajevima čak i manje od toga, – učinit će inače košer hranu ne-košer. Na isti način, pribor koji dolaze u kontakt s toplom hranom apsorbirati će njezin “okus” i potom ga prenijeti na drugu hranu.

Na primjer, štruca kruha ispečena u tepsiji namašćenoj sredstvom koje sadrži mali postotak masti, voćni sok pasteriziran u istom stroju kao i ne-košer mlijeko, ili vegetarijanski obrok pripremljen u kuhinji restorana s istim priborom kojim se ranije kuhalo ne-košer jelo – to bi se sve smatralo kao ne-košer ako je udio veći od dopuštenog postotka.

Iz tog razloga se koristi odvojeni kuhinjski pribor za meso i mlijeko, a zahtijeva se pouzdan košer certifikat za namirnice obrađene ili pripremljene izvan kuće.

Related posts
Košer prehrana

Kako jesti

“Židovski jesti” prije svega znači držati se zakona kašruta. No to također znači jesti sa sviješću – sviješću o pravom Izvoru našeg…
Košer prehrana

Vino, kruh i kuhana hrana

U nizu rabinskih odredbi koje su postavljene kao zaštita protiv mješovitih brakova i asimilacije, učenjaci su zabranili konzumiranje vina, kruha i kuhane…
Košer prehrana

Voće, povrće i žitarice

Voće, povrće i žitarice u osnovi su uvijek košer, ali u njima ne smije biti insekata. Vino ili grožđani sok, međutim, mora…