Blagdani

Roš Hašana: rođendan svijeta i čovjeka

3 minuta ranije

Židovi diljem svijeta ovih se dana pripremaju za dvodnevno obilježavanje Roš Hašane, židovske Nove godine. Ravnajući se prema kalendaru temeljenom na lunarnim ciklusima, novu će godinu proslaviti u petak navečer (15. rujna po gregorijanskom kalendaru). Sa zalaskom sunca nastupit će prvi dan židovskog mjeseca tišrei te njime započeti nova, 5784. godina. Čestitkom „Šana tova umetuka“, poželjet će jedni drugima dobru i slatku godinu.

Odlučivanje o sudbini u sljedećoj godini

Roš Hašana priziva u sjećanje stvaranje svijeta, posebno šesti dan kada je Bog stvorio Adama i Evu. U prijevodu s hebrejskog jezika, Roš Hašana znači „glava godine“. I baš kao što glava upravlja tijelom, tako se vjeruje da će aktivnosti na Roš Hašanu značajno utjecati na cijelu godinu. U prigodnim novogodišnjim molitvama čita se kako na taj dan svi stanovnici svijeta prolaze ispred Boga, a na nebeskom se dvoru određuje „tko će živjeti, a tko će umrijeti… tko će osiromašiti, a tko će se obogatiti; tko će pasti, a tko će ustati“.

Drugim riječima, Bog se na ovaj dan prisjeća svih svojih kreacija te odlučuje o njihovoj sudbini u sljedećoj godini; ta će sudbina definitivno biti zapečaćena 10 dana kasnije, na Jom Kipur, najveći židovski blagdan. Zato u molitvama Roš Hašanu nazivaju i Danom sjećanja (Jom Hazikaron), kao i Danom suđenja (Jom Hadin). Zajedno s Jom Kipurom, dio je Jaim Nora’im, odnosno Dana strahopoštovanja ili takozvanih Visokih blagdana.

Zvuk ovnujskog roga

U središtu obilježavanja Roš Hašane je zvuk šofara, ovnujskog roga, koji se može čuti tijekom oba dana blagdana, a svaki bi ga Židov morao poslušati. Iznimka je ako se prvi dan poklapa sa Šabatom (Subotom), kao što je to slučaj i ove godine, pa se u šofar puše samo drugog dana.

Puhanje u šofar predstavlja trublje koje su se mogle čuti tijekom krunidbe kralja. Taj zvuk, koji pomalo podsjeća na tužni vapaj, ujedno služi i kao poziv vjernicima na pokajanje. Tu je i prisjećanje na još jedan događaj koji se je zbio na Roš Hašanu, na vezivanje Izaka – Abraham je tada dokazao svoju vjernost Bogu spremnošću da žrtvuje svoga sina. No nakon što ga je već zavezao za žrtvenik, Bog mu je poslao ovna koji je zauzeo Izakovo mjesto.

Ostali običaji na Roš Hašanu

Kao i tijekom Šabata te svakog velikog židovskog blagdana, žene i djevojke palit će svijeće svake večeri na Roš Hašanu uz odgovarajuće blagoslove. Druge večeri će se za paljenje svijeće poslužiti postojećim plamenom svijeće zapaljene dan ranije.
Prvog popodneva na Roš Hašanu (ako nije Šabat), običaj je da se ode do rijeke, jezera, mora ili neke druge prirodne vode te da se izvede takozvana tašlih ceremonija. Njome se simbolično grijesi bacaju u vodu i dočarava stih iz Tore „I Ti ćeš baciti njihove grijehe u dubine mora“.

Za blagdanskim stolom

Blagdanski su obroci također u znaku slatkog, a posebna uloga prve večeri pripada medu i jabukama. Točnije, prve se večeri kriške jabuka umaču u med uz odgovarajući blagoslov za dobru i slatku godinu. Na stolu će se naći i slatka okrugla hala, odnosno pleteni okrugli kruh često posut grožđicama, a koji će se također umakati u med.

Značajan simbol Roš Hašane je i šipak, nar. Pun slatkog zrnja, također predstavlja obilje slatkih želja u nadolazećoj godini, a posebno da zasluge svakoga budu brojne poput njegova zrnja. Tradicionalno se izbjegava orašasto voće, kao i kisela, žestoko začinjena jela, a osobito hren jer nitko ne želi gorku godinu.

Ostali jestivi simboli razlikuju se od zajednice do zajednice. Tako mnogi jedu dijelove riblje ili ovnujske glave, izražavajući time želju da „budemo glava, a ne rep.“ Često jelo je i cimes spravljen od slatke mrkve.

Druge noći blagdana ne jedu se jabuke, riblje glave, šipak i druga tradicionalna jela. No, prije nego što će se ritualno lomiti kruh i umakati u med, pojest će se neka voćka koja se te godine još nije našla na stolu, na primjer, grožđe.

Recept za jednostavan kolač od meda

I za kraj, donosimo recept za jednostavan i brz kolač s medom u kojem će svi ukućani uživati, neovisno o prigodi. Njegova priprema oduzet će vam otprilike sat vremena.

Sastojci:
• 3 jaja
• 1 1/3 šalice meda
• 1 1/2 šalice šećera
• 1 šalica jake crne kave
• 2 žličice praška za pecivo
• 3 žlice omekšalog margarina
• 1 žličica soda bikarbone
• 4 šalice brašna
• 1 žličica cimeta

Upute za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 170 ℃ (150℃ ako koristite ventilacijsku pećnicu). Duguljasti kalup za kolače namastite i pospite brašnom (napomena: u originalnom receptu koristi se kalup dimenzija 9×13 inča, što otprilike odgovara dimenzijama 23×33 cm. Kod nas takvih kalupa nema, pa pokušajte pronaći sličnu veličinu).

U velikoj zdjeli mikserom umutite jaja i med. Dodajte šećer, potom kavu u kojoj ste otopili prašak za pecivo, zatim i margarin, sodu bikarbonu, brašno i cimet te sve dobro promiješajte.

Homogenu smjesu izlijte u kalup i pecite 55 minuta do sat vremena.

Neka vam je blagoslovljena, slatka i sretna Nova godina! Šana tova umetuka!

Slične objave
BlagdaniDuhovnost

Redoslijed je važan: što nam govori poredak Deset zapovijedi te kako ih treba živjeti?

Autorica članka: Stacey Goldman, Chabad.org Zadivljuje me kako 10 jednostavnih izjava može pružiti temelj cijeloj civilizaciji. I ne samo da su se…
Blagdani

Lag BaOmer: blagdan radosti, jedinstva i sjaja mistične duše Tore

Blagdan Lag BaOmer obilježavamo 33. dana brojanja Omera. Omiljen je to blagdan među Židovima kojeg se slavi uobičajeno na otvorenom uz paljenje…
Blagdani

Osnovne činjenice o hamecu koje svaki Židov treba znati

S približavanjem Pesaha (Pashe), obitelji diljem svijeta su zauzete čišćenjem svojih domova od hameca, zabranjene tvari za blagdane. Hamec se definira kao…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)