Duhovnost

Vodič kroz osnove Šabata: kako obilježavamo najvažniji dan u tjednu

5 minuta ranije

Šabat, a često se može čuti i Šabos ili Sabat, u središtu je židovskog života i tako je od postanka našeg naroda.

Prema Talmudu, Šabat je jednak svim ostalim zapovijedima. Toliko je značajan u Judaizmu da je izraz šomer Šabat (osoba koja obilježava Šabat) u svakodnevnom govoru postao sinonim za religioznog Židova. Šabat je dan odmora i slavlja koji počinje u petak sa zalaskom sunca te završava sljedećeg dana kad padne noć.

Kako je stvoren Šabat

U Knjizi Postanka čitamo da je B_g stvarao svijet šest dana, a sedmog se je dana odmarao. Mudraci kažu da je tog dana B_g stvorio menuhah, odmor, bez kojeg održiva kreativnost ne bi bila moguća.

Nakon što je B_g izveo svoj narod iz Egipta 2448. godine, podučio ih je o Šabatu: da rade šest dana, a sedmog se odmaraju. Šabat je također jedna od Deset Zapovijedi koje je B_g dao Mojsiju na Sinaju nekoliko tjedana nakon egzodusa. Dakle, Šabat obilježava oboje – i stvaranje svijeta i B_žju intervenciju u svjetovni život nakon što je oslobodio svoj narod iz ropstva.

Tijekom 40 godina koje su naši preci proveli lutajući pustinjom, hranjiva je mana svakodnevno padala s neba, osim na Šabat. No, nitko nije bio gladan – u petak su pale dodatne količine, pa bi svatko imao i više nego dovoljno za cijeli jedan dan.

Tora vrlo šturo govori o njegovom obilježavanju, upućujući nas da ne smijemo raditi i da ne smijemo paliti vatru. No rabinska tradicija, zajedno s pažljivim proučavanjem Tore, pruža mnoštvo uputa od kojih se velik dio njih navodi u traktatu „Šabat“ u Talmudu.

Dolazak kraljice

Naši nam mudraci govore da je Šabat „kraljica“ čija kraljevska prisutnost krasi tijekom subote svaki židovski dom. Stoga se posebno i pripremamo za njezin dolazak – peremo se, uređujemo, čistimo naše domove i oblačimo najbolju odjeću. Prema Talmudu, svakog Šabata dobivamo posebnu dodatnu dušu, a prorok Izaija predviđa veliko zadovoljstvo i nagradu koji proizlaze iz poštivanja Šabata (Izaija 58:13).

Šabat je toliko poseban da čak i naš izbor riječi, ponašanje, kao i stvari koje dodirujemo mora biti u skladu s ovim svetim danom. To uključuje i opomenu da se ne rukuje predmetima poznatim kao mukce, a koji se stavljaju na stranu.

Paljenje šabatnih svijeća

S obzirom na to da paljenje vatre na Šabat nije dozvoljeno, naši mudraci su objavili da se u svakom židovskom domu svijeće moraju upaliti u petak prije zalaska sunca kako bi večer bila mirna i svečana. Običaj je da ih pale žene, a Rebe, rabin Menachem Mendel Schneerson, sjećamo ga se po pravdi, poticao je da se u paljenje svijeća uključuju i djevojčice u dobi od tri godine.

Svijeće se moraju upaliti najmanje 18 minuta prije zalaska sunca te se moraju staviti blizu mjesta gdje će se večerati. Nakon paljenja svijeća izgovara se poseban blagoslov.

Jelo i piće

Tora nam zapovijeda u knjizi Izlaska „sjeti se subotnjeg dana svetkujući ga.“ Mudraci su to protumačili na način da moramo verbalno proglasiti subotu svetom, pa u petak navečer izgovaramo posebnu molitvu nad vinom u ritualu poznatom kao kiduš, odnosno posvećenje, a kraća se verzija izgovara i sutradan.

Nakon kiduša slijedi proslava uz obilno jelo. Tijekom Šabata treba objedovati tri velika obroka – prvi u petak navečer, drugi sutradan za ručak i treći, iako manji, u subotu kasno popodne. Obroci počinju s dvije cijele štruce kruha, odnosno hale (običaj je da se šabatni kruh oblikuje kao pletenica) kako bismo se prisjetili dvostrukih porcija mane koje su svakog petka padale s neba. Prije lomljenja kruha peremo ruke na posebno propisan način te uz odgovarajući blagoslov.U kupaonici ili kuhinji napunite veliku čašu vodom. Najprije izlijte vodu tri puta na lijevu ruku, potom tri puta na desnu, pa ponovite izlijevanje na lijevu ruku. Dok brišete ruke recite blagoslov:

Baruh ata A-donaj, Elo-hejnu Meleh Ha’Olam, ašer kidešanu bemicvotav vecivanu al netilat jadajim.

Tipična šabatna jela razlikuju se po zemljama, no ona mogu uključivati bilo koje obroke koje doživljavate kao blagdanske i ukusne.

Tijekom dana uobičajeno jedemo nešto toplo što je stajalo na malom plameniku ili nekom drugom izvoru topline poput posebnih grijaćih ploča (upaljenih prije Šabata). Tako će se za šabatni ručak često poslužiti popularni čunt, odnosno čolent.

Tijekom šabatnih obroka često se pričaju lijepe priče, dijele se misli iz Tore i pjevaju pjesme, pa je tako obrok ne samo užitak za tijelo, već i za dušu.

Šabatne molitve

U petak navečer, prije večernje službe, dočekujemo Kraljicu Šabat s posebnom kolekcijom psalama i prekrasnom melodijom Leha Dodi. Sutradan na jutarnjoj službi također se čita aktualno čitanje (paraša) iz Tore te se moli Musaf.

Nakon jutarnje službe uobičajeno slijedi domjenak što je odlična prilika za druženje i upoznavanje novih ljudi. Domjenak je također poznat kao kiduš. Baš kao što se Šabat dočekuje vinom, uz čašu vina ga i ispraćamo u okviru posebnog obreda poznatog kao havdala (rastanak). Havdala uključuje blagoslove izgovorene nad mirisnim začinima kako bismo oporavili naše duše koje osjećaju gubitak posebnog dara Šabata te uključuje vatru koja obilježava prvu vatru koju su Adam i Eva zapalili nakon njihovog prvog Šabata.

Havdala uključuje blagoslove izgovorene nad mirisnim začinima i vatru (svijeću)

Što sve ne radimo tijekom Šabata

Mudraci Talmuda nabrojali su 39 zabranjenih stvaralačkih radnji koje ne radimo tijekom Šabata. Mudraci su objasnili da je svaka od tih radnji „otac“ s mnogo „potomaka“ koji su također zabranjeni zbog svoje suštinske sličnosti s „ocem“.

U prvoj grupi je 11 radnji povezanih s cijelim procesom izrade kruha, od oranja, sjetve i žetve do miješenja tijesta i pečenja. Druga se grupa sastoji od 13 koraka potrebnih za izradu odjeće, od striženja ovaca do šivanja. U trećoj grupi je 9 radnji vezanih uz pisanje (na pergamentu), od hvatanja životinje čija se koža koristila za izradu pergamenta do samog pisanja i brisanja. U posljednjoj skupini uvrštene su radnje povezane s gradnjom i rušenjem, paljenjem i gašenjem, dovršavanjem proizvoda i nošenjem stvari na javnim mjestima, točnije, prenošenjem predmeta iz osobne u javnu domenu.

S obzirom na to da svaka od ovih 39 radnji (melahot) ima puno potkategorija i interpretacija, kako biste naučili što je dozvoljeno, a što nije, dobro bi vam došli razgovori s rabinom, sudjelovanje na šabatnim službama i čitanje, odnosno učenje.

Neke od uobičajenih aktivnosti koje nisu dozvoljene:

  • vožnja
  • paljenje i gašenje svjetala, kao i rukovanje bilo kakvim uređajem koji radi na struju (uključujući telefone i mobitele)
  • kuhanje
  • prenošenje predmeta iz osobne u javnu domenu

Kako početi?

Nitko ne postaje savršen šomer Šabat preko noći, no možemo izdvojiti nekoliko prvih koraka koji će vam pomoći da stvorite mirnu, ispunjavajuću i smislenu atmosferu za Šabat:

  • upalite svijeće u petak prije Šabata
  • pridružite se šabatnoj večeri kod prijatelja, a ako se osjećate spremni, pripremite svoju. Čak i ako niste još spremni za dugačku večeru, recite kiduš, operite ruke i prelomite hale.
  • isključite telefon, računalo i televizor na 25 sati koliko traje Šabat. Iako možda zvuči nemoguće, možda ćete otkriti da vam se sviđa biti jedan dan u tjednu nedostupni.
  • pridružite se šabatnoj službi ili u petak navečer ili u subotu ujutro
  • uključujući se sve više u obilježavanje Šabata, stvorit ćete prostor za povezivanje s B_gom, obitelji i prijateljima. Pokušajte, dopast će vam se.

Izvor: Chabad.org, rabin Menachem Posner: What is Shabbat

Slične objave
Duhovnost

Što još treba znati o paljenju šabatnih svijeća?

Koje su svijeće za Šabat idealne, jesu li sve svijeće košer i koliko ih se točno treba zapaliti? O paljenju svijeća za…
Duhovnost

Besmrtnost duše: duhovna bića s tjelesnim iskustvom

U židovskom razmišljanju, pojam „poslije života“ je pogrešan. Kolokvijalno rečeno, izraz „[život] poslije života“ (eng. afterlife) sugerira da nakon završetka života slijedi…
Duhovnost

19. kislev: Nova godina hasidizma

U subotu, točnije 19. dana mjeseca kisleva, obilježava se vrlo važan datum za hasidizam kojeg slavimo kao „Roš Hašanu hasidizma“. Što je…