Zauzmimo stav

0

Rebeka, pramajka, bila je trudna, nosila je blizance. Prorok ju je obavijestio da blizanci koje nosi predstavljaju dva obrasca: dobro i zlo. Oni će se natjecati za prevlast. Ponekad će zlo prevladati, a ponekad će prevladati pravda, ali na kraju, trijumfirat će dobrota.

Borba je otpočela prije više od tri tisuće godina, a prošlog se petka otkrio još jedan sukob. Dvije grupe mladića doputovale su u Mumbai u Indiji; jedna je predstavljala sile dobra, a druga sile zla. Rabin Gabi Holtzberg i njegova supruga Rivkah došli su u Mumbai širiti toplinu i svjetlo, dok su teroristi došli širiti pustoš i uništavanje. Prvi su došli davati, velikodušno i nesebično, dok su drugi došli ubijati i mrcvariti.

Kada su teroristi prodrli u Chabad House, sile zla ušle su na sveto mjesto. Nisu imali ni približnu sliku o tome kako su blage i pune ljubavi bile duše koje će uskoro pobiti. Teško da su shvatili da kada bi prilike bile drugačije, oni bi ih dočekali s toplim smješkom i pozvali ih na domaći objed. Nije bilo potrebe silom uzeti ono što bi Holtzbergovi rado i od srca dali. Ali teroristi nisu tražili toplinu i svjetlo. Oni su došli ugasiti to svjetlo.

Ovo je bio klasičan sukob između dobra i zla; sukob prorečen od proroka iz davnine i određen kroz pokoljenja. U ovom sukobu, zlo je nadvladalo, kao što su proroci prorekli da će se ponekad događati. No, proroci su također obećali da će na kraju, trijumfirati dobro.

Ovdje se mi pojavljujemo u priči. Dobro će prevladati jedino ako mi zauzmemo stav. Zlo nam je dobacilo rukavicu izazova i mi se moramo odazvati na taj poziv. Dobro je naišlo na prepreku i mi zbog toga moramo ustati. Odluka da se ne uključimo u ove bitke ide na ruku pogrešnoj strani.

Ne možemo sjediti sa strane i tvrditi da to nije naš rat, jer u sukobu vrijednosti ne postoji gledalište. Rebeka nije začela trojke; nije bilo neutralnog sudionika u njenoj utrobi. Između košera i onog što je trefe ne može stajati parve – kao što tvrde da je Edmond Burke jednom rekao: „Da bi zlo pobijedilo sasvim je dovoljno da dobri ljudi ne čine ništa“.

Vrijednosti dobrote i pravde sada se drže nasuprot vrijednosti ubijanja i nasilja. Danas je više nego ikada došla u središte pažnje crta koja ih razdvaja. Mi moramo uzvratiti na ove zle terorističke postupke s neviđenom kampanjom dobrote. Jedino na taj način će dobro trijumfirati.

Svaka zajednica nudi mnogobrojne načine kako raditi za dobro i svjetlost. Odvojite vrijeme u vašem pretrpanom dnevnom rasporedu da uzmete na brigu i pomažete jednoj starijoj osobi. Javite se kao volonter u vašu lokalnu zajednicu da pomognete u programima za mlade ili odborima za Kiduš. Prijavite se za učenje Tore ili se obavežite da ćete dolaziti na dnevne molitve barem jednom tjedno. Pronađite način kako ćete ugraditi više dobrih djela u svoj svakodnevni život. Bilo to dobrotvorni rad ili pomirenje, tefilin ili subotnje svijeće, dobročinstva i ljubaznost će učiniti značajnu prevagu na stranu pravednosti i svjetla.

Naš svijet je prošlog petka bio prekriven tamom i na nama je da ga ponovo ispunimo svjetlom. Izađimo van i učinimo nešto dobro. Izađimo i upalimo svjetlost.

Krenimo na posao.

(2711; 3241)

Share.

About Author

Comments are closed.