Kažu da recepata za halu ima onoliko koliko ima židovskih obitelji na svijetu, svaka ima svoj jedinstveni recept. Ovom prilikom objavljujemo jedan od njih, za halu kojoj su nadjenuli ime “hala s neba”. Izuzetno je jednostavna za pripremu, a da je doista ukusna uvjerili smo se nakon Hindine Bat Mitzve kad smo kod kuće ispekli tijesto pripremljeno na prvom organiziranom eventu “Mega Challa Bake”.
Sastojci (za 4 hale srednje veličine):
1 kg brašna
2 jušne žlice suhog kvasca
5-8 jušnih žlica šećera
1 jušna žlica soli
1/2 litre tople vode
1 dcl ulja
1 jaje
sjemenke sezama ili suncokreta, maka…
Priprema
U veliku zdjelu u kojoj ćete pripremati tijesto ulijte toplu vodu te u njoj otopite suhi kvasac i šećer. Ostavite nekoliko minuta da odstoji.
Dodajte brašno i ulje te mijesite desetak minuta dok ne oblikujete kuglu. Dodajte sol te mijesite još desetak minuta. Tijesto treba biti glatko i meko, pa ako se još lijepi za prste, dodajte još malo brašna.
Premažite tijesto s nekoliko kapi ulja, prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom ili najlonskom folijom te ostavite da stoji na toplom mjestu oko sat vremena, dok se masa ne udvostruči.
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela, a od svakog formirajte 3 trake te ispletite pletenice od tijesta. Premažite ih istučenim jajetom te pospite sjemenkama.
Pecite hale u pećnici zagrijanoj na 180°C oko pola sata, dok ne poprime zlatnu smeđu boju. Odložite ih na mrežu i pustite da se ohlade.
Baruch Atah Adonai, Eloheinu, Melech Haolam, Asher Kideshanu Bemitzvotav Vetzvivanu Lehafreesh Challah.