Žene

Kako se zaposlena žena priprema za Šabat?

2 minuta ranije

Pitanje:

Molim vas za pomoć. Moja obitelj je oduvijek održavala šabatne objede i ja redovito palim svijeće za Šabat. Sada smo odlučili u potpunosti poštivati Šabat. Problem je u tome što sam ja zaposlena. Radim puno. Otkaz nije moguće rješenje, a s posla odlazim u petak tek toliko ranije da kući stignem do zalaska sunca.

Kako se uopće mogu spremiti za Šabat? Hoćemo li moći ikada pozvati nekoga kod nas za Šabat? Iskreno rečeno, briga u vezi Šabata tijekom tjedna mi je vrlo stresna i izgleda mi suprotnom samom duhu Šabata.

Voljela bih dobiti praktične savjete od žena koje se i same moraju boriti s tim pitanjima.

Odgovor:

Donijeli ste odličnu odluku da se držite Šabata; Šabat je toliki blagoslov da kada ne bi postojao trebalo bi ga izmisliti! Shvaćam da je teško, ali znajte da niste usamljeni; u vašoj situaciji nalazi se mnogo Židovskih žena koje se uspijevaju nositi s oboje. Evo nekoliko sugestija, javite mi jesu li vam pomogle ili ne!

  • Pripremajte se za Šabat tijekom tjedna. Ako pečete hale, pecite ih u nedjelju. Napravite piletinu ili meso uvečer preko tjedna i zamrznite je. Pileća juha je odlična kad se zamrzne, no bez povrća. Čak se i kugel od krumpira da fino zamrznuti. Sve što onda trebate napraviti u petak popodne je podgrijati sve to.
  • Nabavite zemljani lonac i stavite u njega piletinu ili meso i krumpire ili rižu ujutro i kad se vratite kući imat ćete gotovo vruće jelo za Šabat. Riba se priprema svega nekoliko minuta.
  • Postavite stol za Šabat u četvrtak navečer tako da svijeće i sve ostalo što trebate bude spremno kad stignete kući – jedna stvar manje za učiniti dok se žurite spremiti za Šabat.
  • U vezi gostiju: ne morate imati pet vrsta jela da biste mogli pozvati goste. Pokušajte pozvati jednu ili dvije osobe pa vidjeti kako ide. Sigurna sam da će se vama i vašoj obitelji dopasti imati goste.
  • I na kraju, mnoge žene i muškarci koji drže Šabat uspijevaju postići kompromis između Šabata i svog radnog mjesta na slijedeći način: tijekom zimskih mjeseci kada Šabat počinje vrlo rano, oni se vraćaju petkom ranije, a ostanu duže na poslu neki drugi dan ili rade nekoliko sati nedjeljom da nadoknade sate koje si uzmu da stignu kući dovoljno rano prije zalaska sunca. Možda možete dogovoriti nešto slično s vašim uredom.

2016/2404

Slične objave
DuhovnostŽene

12 savjeta za povećanje radosti

Mjesec je adar po židovskom kalendaru poznat po radosti, u kojem slavimo i najveseliji blagdan Purim (14. adar, ove godine obilježava se…
BlagdaniŽene

Mistični okusi blagdanskih slastica: naučite zašto i kako pripremiti sufganijot

Ulje je, kao što znamo, osnovni motiv priče o Hanuki. No, osim vezanosti uz čudo koje se dogodilo u hramu, mističari ističu…
Žene

Recept za "halu s neba"

Kažu da recepata za halu ima onoliko koliko ima židovskih obitelji na svijetu, svaka ima svoj jedinstveni recept. Ovom prilikom objavljujemo jedan…