Što je Kadiš?

0

… i zbog čega je toliko važan?

Upravo kada je njegovo veliko remek djelo neba i zemlje bilo konačno dovršeno i pušteno u pogon, B-g je shvatio da nešto nedostaje: potpis.

Bez potpisa, stvorenja na ovom svijetu bi mogla uzeti život, ljepotu, zadovoljstvo i sve druge pogodnosti zdravo za gotovo. Možda bi propustili voditi brigu o domu koji je za njih stvoren, pa čak i postali nemarni i destruktivni.

Zato nam je On ostavio svoj potpis. Naš zadatak je da obznanimo da je to u stvarnosti najveće umjetničko djelo, načinjeno od strane najvećeg od svih umjetnika, Majstora Dizajnera/Arhitekta/ Inženjera svih stvari.

Na hebrejskom to nazivamo Kiduš HaŠem – grubo se može prevesti kao Posvećenje Imena (hrvatski je jezik malo nespretan s takvim pojmovima). Kako činimo Kiduš HaŠem? Pa, kao što ste možda prepoznali riječ, napraviti „kiduš“ nad vinom u petak navečer kada dolazi Šabat odličan je način. Tako i svaki čin koji demonstrira višu svrhu i smisao života, bilo da je to javna molitva ili milosrdno djelo ili, jednostavno, svakodnevno ponašanje.

Od molitvenih oblika Kiduš Hašema, Kadiš je najizrazitiji primjer. Nijedne druge riječi koje kažemo u bilo kojoj od molitava nemaju takav nivo svetosti.

 

Share.

About Author

Comments are closed.