Zašto ožalošćeni kažu Kadiš?

0

… i kako to može pomoći roditeljima

Onaj koji žaluje kaže Kadiš kako bi pomogao duši pokojnika na njenom putu prema gore.

Mi možda izgledamo kao da svatko do nas ide svojim putem, no prema židovskoj tradiciji mi smo vrlo vezani jedan uz drugoga. Djeca naročito.

Rabin Isaac Luria, Ari, najveći od kabalista, opisao je obiteljsko stablo kao veliku rijeku. Roditelji su gornji tok rijeke, a djeca donji. Što god se događa u gornjem toku rijeke mora stići do donjeg toka. I tako djeca nasljeđuju neriješenu prtljagu svojih roditelja.

Ako je to tako, kaže nam Ari, mora biti da djeca imaju moć popraviti roditeljski rukavac rijeke. Inače bi svijet bio zarobljen u nerazrješivoj situaciji – primali bismo sve probleme iz gornjeg toka bez ikakvih mogućnosti da ih popravimo na njihovom izvorištu.

I tako je svako dijete osposobljeno da prenese/odvede svoje roditelje na viši nivo nego što su roditelji u stanju odvesti same sebe. Talmudski učenjaci su ovako opisali tu situaciju: „Roditelj može donijeti dijete na ovaj svijet, no dijete može dovesti svog roditelja u budući svijet“.

Roditelj ne može svom djetetu garantirati mjesto u budućem svijetu. Dijete, međutim, može dovesti dušu svojih roditelja na njihovo pravo počivalište nakon što oni napuste ovaj svijet.

Na koji to način dijete čini? Kada duša roditelja napusti ovaj svijet, sve vezano uz tu dušu uzima se u obzir, sagledava. Što je najvažnije, međutim, je ono što je ta duša ostavila iza sebe. Kada dijete tog roditelja čini sve što može da donese više svjetla i svetosti u ovaj svijet, duša je u mogućnosti penjati se više, usprkos bilo kakvim teškim teretima koji je možda vuku natrag.

Kadiš, kako smo prethodno objasnili, jest jedan od tih načina koji privlači tu svjetlosti i čini da snažnije sja. Naravno, postoje i drugi načini: milodari, učenje Tore, podizanje sljedeće generacije dobrih Židova…

Čak i ako nema sina koji bi mogao reći Kadiš, drugi Židovski muškarac ipak ima mogućnost pomoći duši na njezinom putu govoreći Kadiš i posvećujući milodar u čast preminule osobe. Uostalom, mi smo svi povezani. Uistinu, Ari je učio, mi svi smo samo jedna duša u mnogo različitih tijela.

 

Share.

About Author

Comments are closed.