Zašto je važno slaviti židovski rođendan?

0

Uvođenje “Židovskog kalendara” bila je prva micva (zapovijed) koju je židovski narod primio od B_ga. Ovaj jedinstveni kalendar temelji se na lunarnom ciklusu, no povremeno se prilagođava kako bi ostao usklađen sa solarnom godinom te njezinim godišnjim dobima.

Tako će se datum na Židovskom kalendaru iz godine u godinu mijenjati u odnosu na ostale kalendarske sustave, ali će uvijek biti najbliže Gregorijanskom (solarnom) kalendaru. Primjerice, ako je vaš rođendan prema Gregorijanskom kalendaru 15. lipnja, vaš židovski rođendan također će biti unutar nekoliko tjedana od tog datuma. Poslužite se kalkulatorom kako biste doznali kojeg ste datuma po Židovskom kalendaru rođeni.

Vaš židovski rođendan važan je iz dva razloga:

  1. Prema židovskoj tradiciji, vaša mazal (dobra sreća) je toga dana dominantna
  2. Kao narod obilježavamo one datume koji nas sjećaju na posebne događaje iz povijesti vezane uz taj dan, a koji su bili značajni za našu sudbinu – blagdani. Kao pojedinci slavimo datume koji imaju osobnu vrijednost – a što je važnije od vašeg rođenja? To je trenutak u kojem je Stvoritelj rekao: “Dajem ti tijelo, dušu i božansko poslanje. Imam apsolutno povjerenje u tvoju sposobnost da ćeš preživjeti za Mene.”

Rebe Menachem Mendel Schneerson, sjećamo ga se po pravdi, započeo je 1988. godine kampanju “Jewish Birthday Campaign”. Tražio je da iskoristimo moć tog najposebnijeg dana u našem životu, dana u kojem ćemo se ponovno posvetiti misiji koju nam je B_g povjerio – poboljšanje i posvećivanje nas samih te svijeta oko nas.

Budi zahvalan

Prvo i najvažnije, rođendan je dan u kojem trebamo osjećati zahvalnost. To je dan kada roditelji trebaju biti zahvalni B_gu na dragocjenom poklonu kojeg su od Njega zaslužili. To je dan u kojem židovski narod treba biti zahvalan na novom članu velike obitelji. I, naravno, to je dan u kojem slavljenik izražava svoju zahvalnost B_gu na daru života.

Danom rođenja dobili smo mandat da mijenjamo svijet. Toga dana B_g nam je povjerio poslanje  da se suprotstavimo svijetu koji je neprijateljski raspoložen prema duhovnosti te ga transformiramo u B_žje privatno svetište. A da bismo postigli taj cilj, svakom pojedincu je dana sposobnost postizanja nevjerojatnih duhovnih visina – nezamislive visine do duše prije nego što je bila iz uzvišenog nebeskog prebivališta nastanjena u fizičko tijelo.

Slavljenje rođendana time je i dokaz da ćete opravdati ukazano povjerenje, odnosno time potvrđujete da jeste i da ćete nastaviti biti dostojni B_žjeg povjerenja. Neovisno o preprekama, vi ćete ostati ustrajni i živjeti u skladu s onime što B_g od vas očekuje.

Déjà vu

Ovaj je dan posebno dobiva na značenju ako ste u dobi starijoj od one za bar ili bat micvu. Riječ “micva” znači zapovijedi, ali je također povezana sa riječju “tzaveta”, što znači “veza”. Dakle, ispunjavanje B_žjih zapovijedi je način koji nas povezuje s B_gom. Prije bar i bat micve, micvot su prvenstveno edukativne naravi – no u odrasloj dobi, one postaju zapovijedi. To znači veću odgovornost, ali i neusporedivo veću povezanost. Vaš rođendan je također godišnjica tog važnog događaja, još jedan razlog više da budete zahvalni.

Vrijeme je poput spirale. Svake godine, na godišnjicu bilo kojeg važnog događaja, imamo mogućnost  iskusiti i razumjeti iste duhovne energije koje su uzrokovale taj događaj iz prošlosti (to leži u suštini koncepta židovskih blagdana).

U trenutku vašeg rođenja, B_g je u vas unio dušu obilato obdarenu talentima i kvalitetama. Vaša mazel je sjajila i bila je puna snage. Ta ista energija je ponovno prisutna svake godine na vaš rođendan. Tog datuma imate sposobnost ostvariti sve ono što bi možda bilo puno teže postići drugih dana.

Roš Hašana je posebna jer predstavlja rođendan ljudske vrste – na taj dan stvoreni su Adam i Eva. Vaš rođendan je vaša osobna Roš Hašana – iskoristite ga u najvećoj mogućoj mjeri!

Share.

About Author

Comments are closed.